WorldSBK: Лекуона най-бърз, Баутиста печели FP2 в Барселона, първите 14 в една секунда

Осмият кръг от WorldSBK  в Барселона обещава да бъде трилър. Още от първия ден се заформи екшън.  След като оглави първата сесия за деня, Икер Лекуона (HRC) с Honda оглави класирането след първия ден. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше този, който спечели FP2 с впечатляващо състезателно темпо.

Това беше мега първи ден от екшъна в Барселона за Honda, като Икер Лекуона вървеше с половин секунда по-бързо от всеки друг сутринта, за да оглави първата си сесия в WorldSBK. Той използва меката предна гума, с която дебютира последния път. Времето му беше достатъчно добро, за да остане на върха през остатъка от деня. Следобед Лекуона беше малко по-назад на терена, но неговият съотборник Шави Виерге беше този, който правеше всички атаки към края на втората сесия.

Виерге беше трети за доста голяма част от сесията, тъй като направи много бързи обиколки и с една от техните опции за състезателни гуми, след като завърши десети в първата сесия и с най-висока максимална скорост от 326 км/ч. Той стана седми като цяло, благодарение на времето си от FP2.

Риналди като титанично трио допълва топ пет. Както се очакваше преди уикенда, фабричните Ducati бяха в добра форма. Завършвайки четвърти в FP1, Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше по-бърз в следобедната сесия, въпреки че не беше най-добрият като цяло.

Той прекара по-голямата част от сесията на върха и поведе за Ducati с 1-2 със съотборника си Майкъл Рубен Риналди. Той също беше впечатляващ на пистата, на която спечели през 2021 г.

Именно Риналди остана най-добрият пилот на Ducati от FP1 и беше четвърти в FP2, докато Баутиста оглави сесията на FP2 и изглеждаше, че има добро състезателно темпо.

В Барселона беше добър ден за екипа на Yamaha, за Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) и съотборника му Андреа Локатели. Разгатлиоглу беше трети в комбинираните времена, но разчиташе на сутрешното си време, като Лекуона и Риналди пред него. Той беше едва шести в следобедната сесия, но на три десети от най-доброто време и несъмнено в комбинацията преди двата дни на състезанието.

Локатели от друга страна намери солидно темпо и стана 6-и в общото класиране, но бе 3-и в FP2, само на 0,067 секунди от най-доброто време.

Шесткратният световен шампион Джонатан Рей (Kawasaki Racing) зае второ място в FP2 края на сесията. Пилотът от Ълстър направи добри обиколки в края на следобедната сесия. Той има повече победи в Барселона от всеки друг. В FP1 той имаше максимална скорост от 325 км/ч, което не беше огромен дефицит спрямо съперниците му.

Рей зае общо пето място, докато съотборникът му Алекс Лоус беше едва 14-ти във FP2, но имаше достатъчно добро време за обиколка за шесто място. Той беше наказан за излизане извън ограниченията на трасето и стана 8-и в комбинираните времена.