WorldSBK: Лавърти става съсобственик и треньор на Bonovo BMW от сезон 2023

Ирландецът Юджийн Лавърти е пилот на BMW в продължение на три сезона. Сега обаче ще поеме нова роля в сателитния отбор на BMW от 2023 г.

Ще има нова управленска структура в екипа на Bonovo Action BMW. От 2023 г. нататък, настоящият пилот Юджийн Лавърти прави прехода от състезател към съсобственик на сателитния отбор на BMW. Тимът също така ще се възползва от огромния опит на Лавърти като пилот. Той поема ролята на треньор на ездачи на Bonovo Action BMW.

Лавърти се присъедини към екипа на BMW Motorrad в WorldSBK за 2020 г. и остана там два сезона, преди да се присъедини към RC Squadra Corse за 2021. Той караше машини на BMW, като сезон 2021 се оказа труден както за пилота, така и за отбора. През този 2021 г. Лавърти също се състезава за заводския отбор като заместник на контузения Том Сайкс, преди да си осигури пълно завръщане в шампионата през 2022 г. с Bonovo Action BMW, заедно с Лорис Баз.

Кариерата на ирландеца в WorldSBK стартира през 2011 г., след три сезона в WorldSSP. Той има 35 подиума и 13 победи в кариерата си от 239 състезания, включително първото на Autodrom Most. Последният му подиум дойде в Мизано през 2018 г., когато завърши трети в състезание 1 с Aprilia. Последната му победа беше на Филип Айлънд в състезание 1 през 2014 г. с машина Suzuki. Освен това има четири полпозишъна, включително един за BMW, когато поведе съотборника си Сайкс с 1-2 при трудни мокри условия.

За сезон 2023 и след това, Лавърти ще има роля извън пистата с настоящия си отбор. Тъй като ще се присъедини към управлението на Bonovo Action BMW като съсобственик, осигурявайки на собственика на отбора Юрген Родер и мениджъра на отбора Майкъл Галински подкрепа с ръководството на екипа. Той също така ще поеме ролята на треньор на състезатели за екипа на Bonovo Action BMW. Пилотите на отбора ще се възползват от неговия опит в карането в WorldSSP, WorldSBK, в клас 250 куб. см и MotoGP.