WorldSBK: Двубоят между Разгатлиоглу и Баутиста – 2:1 на Маникур

След възобновяването на шампионата в WorldSBK на пистата Маникур във Франция, уикендът се превърна в двубой между двама от тримата кандидати за титлата. Шампионът Топрак Разгатлиоглу спечели двете състезания в неделя, докато конкурентът му Алваро Баутиста триумфира в първата надпревара.

В лудото състезание 1 във Франция двама от тримата претенденти за титлата отпаднаха. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) взе зашеметяваща първа победа на тази писта. Съперниците му в шампионата отпаднаха. И Джонатан Рей (Kawasaki Racing), и Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) катастрофираха Испанският пилот увеличи преднината си в шампионата с 25 точки.

Обиколка 2 и 3 бяха драматични за състезанието. Първо Джонатан Рей  падна на излизане от завой 17 на обиколка 2. Британецът успя да продължи. Той докара машината си ZX-10RR в бокса, но се присъедини отново след това. Една обиколка по-късно, Топрак Разгатлиоглу падна на завой 13. Действащият шампион имаше огромен проблем при спиране и успя да се спаси и да продължи. Турчинът успя да се пребори и завърши на 11-то място, докато Рей остана с обиколка по-назад.

Катастрофата на Разгатлиоглу слага край на поредица от осем последователни подиума за действащия шампион. Рей пък удължи серията без победа до 10 състезания. Това е най-лошият му период от 2019 г., когато записа 11 състезания без победа.

Това позволи на Скот Рединг (BMW Motorrad) и Аксел Басани (Motocorsa Racing) да стъпят на подиума. Второто място на Рединг е най-добрият му резултат с BMW. Скот взе своя 40-и подиум, изравнявайки се с Дъг Полен и Михаил ван дер Марк (BMW Motorrad).

Баутиста взе своята 24-та победа, изравнявайки го с шампиона от 2011 г. Карлос Чека и шампиона от 2021 г. Разгатлиоглу.

Ден по-късно Разгатлиоглу се реваншира. Той спечели трудна победа в Superpole Race. Баутиста, Реа водиха битка в последната обиколка за второ място.

Разгатлиоглу имаше слаб старт, но успя да се пребори и да вземе победата с почти две секунди в края на състезанието. Той пропадна до 4-о място на старта, но успя да изпревари Скот Рединг (BMW Motorrad) за трето място, преди да изпревари Джонатан Рей в 4-ия тур в завоя от 180 градуса.

В обиколка 6 той изпревари лидера на състезанието Алваро Баутиста на завой 13 и поведе. Оттам увеличи разликата си до почти две секунди след 10 обиколки. Баутиста продължи двубоя си успя да поддържа темпото. Двамата имаха контакт в предпоследната обиколка, в който се повреди част от обтекателя на Баутиста. Лидерът в шампионата Разгатлиоглу премахна крилото на краткия участък от пистата, който последва.

Баутиста спечели второто място в последната обиколка с Рей. Рей направи ход на Завой 13 и Завой 15, но Баутиста влезе под шесткратния шампион в шикана, за да задържи второто място с Рей на трето.

Това означава, че Разгатлиоглу спечели своята 25-а победа и 70-и подиум, докато Баутиста взе своя 45-и, което го изравни с Леон Хаслам и Стефан Мертенс. Реа спечели своя 231-ви подиум в кариерата, но сега открива своята серия без победа от 11 състезания, най-дългата му от 2019 г. насам.

Няколко часа по-късно Разгатлиоглу спечели победата в състезание 2 пред Риналди. Рей пък наказан за сблъсък с Баутиста. На подиума на Разгатлиоглу асистираха двамата Майкъл Рубен Риналди (Аруба.it Racing – Ducati) и Аксел Басани (Motocorsa Racing).

Претендентите за титлата отново получиха сериозен удар.  Рей и Баутиста имаха стълкновение. Пилотът на Ducati – Батиста, преминава през чакъла и се оттегли от състезанието. Реа беше счетен за виновен за сблъсъка и получи наказание за дълга обиколка, което той изпълни в обиколка 7, като се присъедини отново към състезанието на седмо място след загуба на няколко позиции.

Сблъсъкът позволи на Разгатлиоглу и Басани да продължат напред и в обиколка 3. Басани направи атака за водачество в завой 11 и остана там до обиколка 8.  Риналди направи невероятно двойно изпреварване в завой 11, за да премине на първо, а Басани падна надолу до трето.

Риналди се опита да се отдръпне от Разгатлиоглу, но на завой 5 на обиколка 14, действащият шампион направи своя ход и поведе в състезанието. След това Разгатлиоглу успя да изпусне Риналди и да спечели с повече от една секунда, а Басани беше на трето място.

Това означава, че изоставането на Разгатлиоглу в шампионата от Баутиста вече е само 30 точки. След като взе своя 71-ви подиум, той се изравни с Макс Биаджи. Това бе и неговата 26-та победа. Риналди стана с 13 подиума в WorldSBK, а Басани взе своя трети в кариерата си и втори от Франция.