WorldSBK: В Каталуня нищо ново – Баутиста и Ducati на върха

Екшънът на пистата Каталуня в първия ден от състезателния уикенд беше ожесточен. Но пак завърши със сензационно представяне на действащия световен шампион Алваро Баутиста. Така че, нищо ново и различно не се случи.

Слънцето грееше силно на пистата Барселона-Каталуня. Температурата на въздуха бе 37 градуса, а на асфалта около 50. В края на деня Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше с най-добро време за обиколка в края на сесията.

В първата тренировка пак Ducati беше на върха, но не с Баутиста. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) беше в страхотна форма на писта, на която винаги върви добре, възстановявайки се след разочарованието в Нидерландия преди две седмици. В Монтмело италианецът даде 1:41.633 и седеше доста време на върха. На второ място и с нови елементи на шасито беше Джонатан Рей (Kawasaki Racing), само на 0,019 секунди зад Риналди. Третото място отиде при Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon), който направи три производителя в челната тройка. Фаворитът преди уикенда Алваро Баутиста зае четвърто място, но остана в бокса за последните четири минути. Пета позиция зае Honda и Икер Лекуона (HRC).

С допълнителните 20 градуса температура на пистата, беше изненадващо Ducati да са толкова силни в петък следобед. Алваро Баутиста обаче остава пилотът, който победи на дългите дистанции, със силно състезателно темпо сутринта и следобед. Той направи 14 обиколки, постигнати в рамките 1:42 сек. в FP1, повече от неговите съперници. Следобед Баутиста направи 16 обиколки, всички от които бяха пак в тези граници, преди да излезе и да даде 1:41.486 – най-доброто време за деня. Съотборникът му Риналди беше втори в края на деня, но не подобри времето си в края.

Следобедът на Джонатан Рей не беше толкова силен, колкото сутрешната му сесия. Той беше извън топ 10 – на 11-о място през голяма част от сесията, преди в крайна сметка да завърши трети. Рей зае трето място в генералното класиране, но ще се бори за подиума или за първите пет, ако се вземе предвид темпото от следобеда. Съотборникът му Алекс Лоус беше девети, но със сутрешното си време. Следобед беше 14-ти. Kawasaki се борят с асфалта, когато температурите се покачват и сцеплението е от първостепенно значение. Все пак изглежда, че Рей е намерил някакво решение.

Що се отнася до синия ъгъл, Топрак Разгатлиоглу беше трети в комбинираните времена. То беше в топ 5 през цялата FP2, тъй като имаше трудности на тежките спирачни зони на завой 1 и завой 10. Турчинът не е печелил в Барселона, но се надява, че може да промени това този уикенд. Следобедът на съотборника му Андреа Локатели бе в първите девет, но той катастрофира на завой 5. Загубата на предната част беше типично падане за този завой 5. В края на деня Разгатлиоглу беше трети, а Локатели остана шести.

Беше силен откриващ ден за Икер Лекуона и Honda. Те винаги блестят в Барселона, независимо дали става дума за тестове или не. Темпото на Лекуона беше 1:42 сек. Що се отнася до съотборника му Шави Виерге, той катастрофира във FP1 на завой 1. Следобед падна на 12-о място, едно зад съотборника си Лекуона. В края на деня обаче те все още бяха пети и осми. Това изпълва отбора на Леон Камие с увереност напред.