WorldSBK: Булега бие Разгатлиоглу с рекорд и титанични заключителни тестови минути на Каталуня

Николо Булега и Топрак Разгатлиоглу бяха разделени само с 0.027 сек. в края на ден 2 на тестовете на пистата Каталуня с рекордна обиколка.  Шампионът Алваро Баутиста катастрофира на завой 10, Петручи стана 3-и.

Поддържаният тест за  WorldSBK завърши днес на пистата Барселона-Каталуния. Той беше прекъснат поради дъжд през нощта, оставяйки пистата влажна. Николо Булега (Aruba.it Racing – Ducati) слезе на една десета под съществуващия рекорд за обиколка. Същото направи и Топрак Разгатлиоглу (ROKiT BMW Motorrad) в последния час на тестовете. Така мата останаха двойка на върха и във втория тестов ден.

Булега отново беше под рекорд за обиколка.. Той постигна 1:40.172 и грабна първото място от Данило Петручи (Barni Spark Racing), който първоначално бе на първо място. Булега го узурпира около 45 минути преди края под съществуващия рекорд от 1:40.264, поставен от неговия съотборник миналата година в сесията Tissot Superpole. Въпреки силното темпо на Петручи, той имаше два технически проблема по-рано през деня, както и катастрофа.

Така плановете на Петручи се нарушиха. Той успя да покаже впечатляваща скорост с няколко типа гуми. Първоначално се изкачи до четвърто място на стандартния SCX, но с новата предна гума от Pirelli излезе начело, преди да бъде изместен от Булега. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) постави своя Panigale V4 R на 16-то място, повече от секунда назад от „Bulegas“. Микеле Пиро, за тестовия отбор, също беше в топ 10. Баутиста катастрофира на завой 10 в последните етапи, като на левия завой паднаха няколко пилота.

Андреа Яноне (Team GoEleven) беше четвърти. Той бърз на още една писта, на която не е карал  машина от Супербайк Superbike. Проблем на завой 5 през последния половин час му обърка сметките. Въпреки това, той се върна на пистата след това и намери време да вземе 4-о място. Новакът Сам Лоус стана 7-и в още един силен ден. Майкъл Рубен Риналди (Team Motocorsa Racing) беше 10-и с 1:41.020. Той излезе по-късно от останалите, докато чакаше пистата да изсъхне.

Въпреки че финишира на много малко от първото място – само 2 хилядни, Топрак Разгатлиоглу (ROKiT BMW Motorrad) беше водещият пилот на BMW, заемайки второ място. Подобно на Булега, той падна под рекорда за обиколка с 1:40.199 и завъртя 75 обиколки. Турчинът все още търси повече двигателна спирачка на своята машина M 1000 RR, като същевременно сравни две различни люлеещи се рамена днес. Съотборникът му Михаел ван дер Марк беше на косъм в топ 10, като холандецът се опита едновременно с времева атака и състезателна симулация в ден 2. И двамата състезатели на Bonovo Action BMW завършиха извън челната десетка. Гарет Герлоф бе 12-и, а Скот Рединг – 17-и.

Джонатан Рей  (Pata Prometeon Yamaha) беше бърз вчера, и това продължи днес. Той постигна 1:40.772  и завърши само на 0.6 сек. от най-доброто време на Булега. На теста #65 да намери отново увереността си, особено за кръга следващата седмица. Съотборникът му Андреа Локатели, страдащ от болка в коляното след втория старт от Австралия. Той беше в челната шестица след късно подобрение на времето, въпреки технически проблем в последните няколко часа. Бе на по-малко от десета от своя съотборник.

Беше силен ден и за отбора на GYRT GRT Yamaha WorldSBK. Реми Гарднър беше в топ 5, но падна до 11-о място, след като денят му приключи 30 минути по-рано. Доминик Егертер беше две места по-назад. Филип Йотъл  (GMT94 Yamaha) отбеляза напредък, като се изкачи до 21-во място, на 2,1 секунди от лидера.

Алекс Лоус (Kawasaki Racing) отново беше най-добрият пилот на Kawasaki в теста, но денят му беше прекъснат от две катастрофи. Първата бе на завой 5, а втората на завой 10. Най-доброто му време беше 1:40.985 със 77 завършени обиколки. От другата страна на бокса, Аксел Басани, който все още работи с Марко Меландри по време на този тест, беше извън топ 10 с 1:41.551  и натрупа 78 обиколки.