WorldSBK: Баутиста с хеттрик в Каталуния, Разгатлиоглу победи Риналди в състезание 2

Алваро Баутиста осигури втория си пореден хеттрик в Барселона. за второто място се разгоря  драматична борба,  решена в последната обиколка

Световният шампион Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) спечели хеттрик в Барселона, като финишира първи и в трите надпревари. Така испанецът увеличи преднината си в шампионата. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) изпревари Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) на финала и  лиши Ducati от финал 1-2 в Испания.

Баутиста загуби първоначално позиция след старта, но се възстанови, когато се насочи към завой 1. Той си върна лидерството, въпреки че Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) поведе за кратко в първата обиколка, но това не продължи дълго. Баутиста си върна лидерството, преди да натрупа разлика пред съотборника си Майкъл Рубен Риналди на второ място. Риналди на свой ред дръпна пред  Разгатлиоглу на трето място през първата половина на дистанцията. Риналди изпревари Алекс Лоус (Kawasaki Racing) на завой 1 на обиколка 5, за да излезе на второ място.

Изглеждаше така, че Риналди ще завърши 2-и,  за да донесе на  Ducati с 1-2. В последната му обиколка обаче, той беше с около две секунди по-бавен от Разгатлиоглу. Така шампионът за 2021 г. успя да изпревари Риналди при финала, за да заеме второ място и ода сигури подиум № 400 на Yamaha в WorldSBK. Риналди стана 3-и, но завърши кръга в Каталуния на подиума. Разгатлиоглу пък взе третия си подиум за уикенда.

Баутиста има 11 победи в първите 12 състезания този сезон, изравнявайки се с постижението на Нийл Ходжсън през 2003 г. и собствения си рекорд от 2019 г., докато това беше седмата му поредна победа. Това беше важна победа за Испания. Баутиста спечели своята 80-та победа в WorldSBK. Разгатлиоглу пък постигна  93-и подиум в WorldSBK с второ място, както и 400-ия на Yamaha. Риналди за 17-и път завърши на стълбичката, но за  първи път от 70 дни.

Джонатан Рей (Kawasaki Racing), който стартира десети, се доближи до своя съотборник в битката за четвъртото място. Той обаче  не успя да изпревари Лоус.  Двойката на KRT завърши на четвърто и пето място, след като Рей тръгна от 10-и. Той стартира там в резултат на катастрофата си на състезанието Tissot Superpole.

Докато те се бореха напред, Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) изоставаше и губеше време от преследващия го Хави Виерге (HRC). Виерге го задмина на спирането в завой 1 на последната обиколка. Така Виерге стана шести. Локатели успя да заеме седмо място в края. Това е най-лошото му класиране за годината и най-лошият му резултат, откакто беше осми в състезание 2 в Аржентина през 2022 г.

Швейцарецът Доминик Егертер (GYTR GRT Yamaha) спечели осмо място, след като се бори с двамата пилоти на Honda. Той искаше да задмине Виерге в заключителните етапи, преди испанецът да дръпне напред. Все пак завърши с повече от две секунди пред Икер Лекуона (HRC), който стана 9-и.  Американската звезда Гарет Герлоф (Bonovo Action BMW) завърши в топ 10 и бе най-добре класиралата се машина на BMW.