WorldSBK: Баутиста с титлата, Разгатлиоглу с тройна победа в Индонезия

Испанският пилот Алваро Баутиста стана първият пилот на Ducati след Карлос Чека през 2011 г., който взе титлата на WorldSBK. Това стана тази сутрин в състезание 2 на пистата Мандалика в Индонезия.

Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) взе титлата, след като завърши на второ място след Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) спечели хеттрик в Индонезия с победа и в състезание 2, след тези в първото и надпреварата Суперпол. Второто място на Баутиста беше достатъчно за испанеца да вземе титлата кръг преди края.

В Superpole Race двамата се бориха здраво в 10-те обиколки. Разгатлиоглу спечели победата, след дръпна пред шесткратния шампион Джонатан Рей. Алекс Басани пък бе коронован за най-добър независим ездач през 2022 г.

Победата на Разгатлиоглу постигна трудна победа над Джонатан Рей (Kawasaki Racing). Тя обаче запази надеждите му за шампионска титла преди състезание 2. Разгатлиоглу поведе от полпозишън в завой 1, но Рей го задмина в обиколка 3. Турчинът отговори на в обиколка 7 на завой 10, за да вземе втората си победа за уикенда и своята 31-ва победа в WorldSBK. Второто място на Рей беше неговото 241-о в WorldSBK и 399-ото състезание на Kawasaki на подиума. Андреа Локатели (Pata Yamaha) сложи край на своята суша на подиума, който е 400-ния за Италия в историята на WorldSBK. Триото ще се нареди от първия ред в състезанието 2 този следобед.

Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) стана 4-и. Той все пак ще може да претендира за титлата в състезание 2, ако завърши на подиума или си тръгне с разлика от 62 точки пред Разгатлиоглу. Аксел Басани (Motocorsa Racing) зае пето място и беше коронован за най-добър независим състезател за сезон 2022.

Баутиста се насочи към състезание 2, знаейки, че класирането на подиума ще му осигури титлата или загубата на по-малко от девет точки от Разгатлиоглу. И направи достатъчно, за да осигури първата си титла в WorldSBK. По този начин той става третият различен пилот от трети различен производител за три сезона, който взима титлата, след Разгатлиоглу С Yamaha през 2021 г. и Рей с Kawasaki през 2020 г.

Битката за шампионската титла се оказа и битка за победа в Индонезия. Разгатлиоглу се придвижи към лидерството в обиколка 6, след като изпревари Рей на завой 10. Самият Рей беше начело в първите обиколки. Баутиста бе 3-и в този момент. Той се залепи зад шесткратния шампион и го задмина на завой 10 в обиколка 7.

Така двамата претенденти за титлата започнаха дуел в последната третина на състезанието. Баутиста два пъти изпревари турчина, който си връщаше позицията.

В крайна сметка, Разгатлиоглу спечели третата си победа за уикенда и 32-ра в WorldSBK. Тя бе 14-та за годината, което го изравни с победи за сезон за Yamaha с шампиона от 2009 г. Бен Спийс. Но изгуби короната си.

Отне му я Баутиста с второто си място. Сега, преди старта в Австралия, Баутиста има 533 т., срещу 487 за Разгатлиоглу. За испанеца това беше неговият 56-ти подиум в WorldSBK и 29-ият за 2022 г. Спечелването на титлата на Баутиста също означаваше, че за първи път в историята, в който Ducati спечели и WorldSBK, и MotoGP шампионата за пилоти в един и същи сезон.

Рей се озова на четвърто място, зад Аксел Басани (Motocorsa Racing), но направи ход в обиколка 11 на завой 12, за да се върне обратно 3-и и да стъпи на подиума. Това бе неговият подиум 200 с Kawasaki в състезание №  400 с марката.

Басани изостана бе изпреварен и от Локатели за 4-о място. Скот Рединг (BMW Motorrad) беше 6-и пред Шави Виерге с Honda на седмо място. Всичките пет производителя се вместиха в първите седем позиции в състезание 2.