WorldSBK: Баутиста разби хеттрика на Разгатлиоглу, печели състезание 2, спряно с червен флаг

Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) се върна на победната пътека. Той спечели състезание 2 на пистата Маникур в Невер, като се възползва от боричкането на съперниците си  зад него. В състезание 2 бе показан червен флаг. Действащият шампион увеличи преднината си с пет точки в битката за титлата пред Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon), след като турската звезда води тежка битка с Джонатан Рей (Kawasaki Racing) за второто място. Така Баутиста развали хатъра на Разгатлиоглу да вземе хеттрик от Франция.

Баутиста започна зашеметяващо и веднага излезе начело, но се сблъска със силна конкуренция. Тя бе от страна на Джонатан Рей (Kawasaki Racing) и Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon). Реа предприе атака на завой 5 на действащия шампион от вътрешната страна. Баутиста успя да вдигне мотора си добре и незабавно да си върне преднината. Рей поддържаше натиска върху него, но Баутиста започна да намалява разликата.

В началото на обиколка 5, червените знамена бяха развяти след инцидент с Доминик Егертер (GYTR GRT Yamaha) и Скот Рединг (Aruba.it Racing – Ducati) в предишната обиколка на завой 5. Егертер беше откаван в медицинския център за преглед след катастрофата. Имаше съмнение за комоцио. Инцидентът беше разследван от стюардите на FIM и Рединг получи двойно наказание за дълга обиколка. Въпреки че излезе на решетката за рестартиране, Рединг имаше технически проблем в 10-та обиколка и отпадна, след като изтърпя наказанието си.

В края на обиколка 4, Икер Лекуона (Honda HRC) катастрофира при последния шикан и се плъзна през пистата и в тревата. Той успя да вземе мотора си обратно в бокса. Лукас Махиас (Kawasaki Puccetti Racing) не успя да поднови състезанието, тъй като имаше технически проблем и не можа да върне мотора си.

При рестартирането Баутиста се отдалечи доста от предизвикателствата на Рей и Разгатлиоглу, като успя да задържи водачеството. Разгатлиоглу изпревари Рей  на изхода на завой 15, за да спечели второ място, но грешка на завой 5, позволи на Баутиста да избяга напред. Рей и Разгатлиоглу започнаха дуел, но в обиколка 12 шампионът за 2021 г. се справи с дългогодишния си съперник и го изпревари при спирането за завой 5, за да стане 2-и. Така двамата се Борличкаха до финала, но надделя турчцина.

Баутиста беше отпред и разликата му се увеличи до почти десет секунди, преди да спечели с шест секунди. Това беше 51-ата победа на Баутиста в WorldSBK и 81-ият подиум. Разгатлиоглу вече има 107 подиума, само два по-малко от Карл Фогърти, докато Реа се премести на 259 подиума.

Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) се бори за 4-о място в 100-ия си старт в състезание. Италианецът завърши четвърти 26 пъти от тези 100 състезания. Той изпревари с половин секунда пред Гарет Герлоф (Bonovo Action BMW), който стана 5-и, след като стартира от десети. Тексасецът направи няколко изпреварвания,  включително на Аксел Басани (Motocorsa Racing), който също празнува 100-ия си старт. Това стана на завой 13 на обиколка 13,  за да стигне до шесто място, преди и двамата да изпреварят Данило Петручи (Barni Spark Racing). Той слезе до 7-о място в края на състезанието. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) също беше в тази битка, но проблем го принуди да отпадне.

Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) си осигури осмо място. Той трябваше да отблъсне Шави Виерге  (Team HRC) и Филит Йотъл (Team GoEleven), като триото беше разделено от около четири десети. Йотъл  си осигури класиране в топ 10 във Франция, но финишира на 0,049 секунди зад Виерге.