WorldSBK: Баутиста преодолява наказание, за да спечели победата в Ассен

Действащият шампион Алваро Баутиста успя от четвъртото място в стартовата решетка, за да спечели състезание 1 в Нидерландия ред Рей и Разгатлиоглу

Имаше излишък от екшън в състезание 1 от световния шампионат на WorldSBK  на пистата Ассен в Нидерландия. На Катедралата на мотоспорта Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) постигна трудна победа. Той преодоля своите съперници и спад от три места в решетката, за да си проправи път от четвъртото място и да завърши пред Джонатан Рей (Kawasaki Racing).

Баутиста получи наказание от три места назад в решетката за състезание 1 за бавно каране на състезателната линия в сесията на Tissot Superpole. Това го свали от полпозишън до четвърто място. Той влезе в топ 3 от самото начало, преди да се сбори с Алекс Лоус (Kawasaki Racing), който го изпревари в шикана в първата обиколка. Баутиста успя да отговори на завой 1, за да се върне в челната тройка, преди да започне да преследва Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon).

Разгатлиоглу се движеше на второ място и искаше да затвори Рей, за да постави пилот между него и Баутиста. Но действащият шампион изпревари Разгатлиоглу при шикана в обиколка 5, за да се премести на второ място. После излезе начело в обиколка 9, когато изпревари Рей при високоскоростния десен завой 6, за да премине начело. Въпреки че Рей се опита да задържи натиска върху Баутиста, испанецът дръпна напред.

Победата на Баутиста беше неговата 38-ма в WorldSBK. Той донесе за Ducati триумф № 398 в WorldSBK, като италианският производител е само на две от важната победа 400. Това беше и 698-ото състезание на Ducati на подиума, което означава, че те можеха да постигнат 400 победи и 700 състезания на подиума в едно и също състезание още утре. Второто място на Рей беше неговото 247-мо в WorldSBK, както и 24-ият му подиум в Ассен, което поставя тази пистата наравно с Арагон и Портимао.

Четвъртото място отиде при зареждащия Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon), след като се изкачи нагоре в класирането. Той се движеше на седмо място, зад Лоус, Скот Рединг (ROKiT BMW Motorrad) и Аксел Басани (Motocorsa Racing). После обаче той се изкачи в подреждането. Локатели направи атака срещу Лоус в завой 5 на обиколка 15, преди да го последва две обиколки по-късно, като изпревари Рединг. Намали и разликата с Басани, като го изпревари в последната обиколка, за да претендира за четвърто място. Така продължава с рекорда си за финал в топ 5 през 2023 г. и на пистата ТТ Асен. Басани беше пети в края на състезанието, пред Доминик Агертер (GYTR GRT Yamaha), който задмина Лоус и Рединг в заключителните етапи, на шесто място.

Лоус спечели седмо място в края на състезанието, малко над една десета зад Агеретер. Съотборника на Агеретер. Реми Гарднър беше осми след силно състезание 1 за независимия тим в Yamaha. Данило Петручи (Barni Spark Racing) беше друг, който направи атаки в края на състезанието, тъй като той спечели девето място, а Рединг в крайна сметка завърши десети.