WorldSBK: Баутиста прави неделен дубъл на Арагон

Световният шампион Алваро Баутиста забрави  грешка в състезание 1 с брилянтен неделен дубъл. Той спечели и състезание 2 на Арагон, като влезе в челната тройка в списъка на победителите за всички времена с втората си победа днес. Тохпрак Разгатлиоглу стана втори след вълнуваща битка с Андреа Локатели.

Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) отговори в перфектен стил на съботните си грешки на пистата Моторланд Арагон, като спечели победа в състезание 2. Испанецът беше под натиск в началото, но взе своята 53-та победа в WorldSBK, за да запише името си в историята. Зад него Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) завърши втори, докато Баутиста увеличи преднината си в шампионата до 47 точки два кръга преди края.

Холшотът бе за Джонатан Рей (Kawasaki Racing),  но Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) беше големият двигател. Италианецът се хвърли на второ място след бъдещия си съотборник. В обиколка 2 на завой 1, “Лока” изпревари шесткратния шампион при спирането. Излезе начело, макар и за кратко. Баутиста си върна на завои 4 и 5. Въпреки усилията на италианеца, Баутиста започна да отваря разлика.

След като увеличи преднината си, Локатели се впусна в тристранна битка, заедно с Разгатлиоглу, и Рей. Победителят от първото състезание Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) се доближи до триото. №65 започна да губи позиции пред двете машини на Yamaha,  оставяйки ги да се борят за второ и трето място. Риналди изпревари Рей  на завой 16 се премести на четвърто място, като  се приближаваше към дуото на Yamaha отпред.

Разгатлиоглу зпревари съотборника си в 15-та обиколка, преди №55 да бъде принуден да вкара мотора си в бокса след технически проблем с машината Yamaha YZF-R1. Тя изхвърляйки италианеца от надпреварата след силно представяне. Така Риналди стана 3-и и зае последното място на подиума.

С победата си Баутиста вече има 53 в WorldSBK и се придвижва на трето място в списъка с победители за всички времена, като изпревари Трой Бейлис. Това беше и 90-ата испанска победа и неговият 83-и подиум. Разгатлиоглу вече има 110 подиума в кариерата си. С 28 подиума на негово име този сезон, той е само на един, от личното си най-добро постижение за един сезон. За Риналди неговият осми подиум за годината означава, че вече е отбелязал най-много точки за един сезон и е с един по-добър от предишния му най-добър резултат – седем.

Техническият проблем на Локатели върна Рей обратно на четвърто място, въпреки че той изоставаше с около 14 секунди от Баутиста и със седем зад Риналди.  Аксел Басани (Motocorsa Racing) стана 5-и. Той започна добре, за да спечели места и въпреки спадането на темпото му, успя да завърши само на секунда зад Рей и на почти две секунди пред Икер Лекуона (HRC). Състезателят на Honda показа бързо темпо през целия уикенд и превърна това в топ шест.

Филип Йотъл  (Team GoEleven) завърши с още едно класиране в топ 10 – 7-и. Той беше с четири десети пред Шави Виерге  (HRC) – 8-и.  Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) беше другият пилот, който имаше добър уикенд. Стана 9-и, завършвайки като втори от пилотите на Yamaha. Гарет Герлоф (Bonovo Action BMW) направи атака в края на състезанието срещу Михаел ван дер Марк (ROKiT BMW Motorrad) за 10-и. Двете звезди на BMW бяха разделени от само шест десети в края на състезанието.