WorldSBK: Баутиста печели състезание 2 на Мандалика, Разгатлиоглу прекъсна серията му

Пилотът на Ducati Алваро Баутиста постигна пет победи от шест старта през 2023 г. Серията му бе прекъсната от Топрак Разгатлиоглу в съкратеното състезание Superpole.

Имаше много екшън по време на състезанието Tissot Superpole на Мандалика. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) спечели първата си победа за сезон 2023 в драматична, съкратена надпревара. Лидерът в Шампионата Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) отпадна. Yamaha спечели първо и второ място.

Първоначалният старт в Superpole беше маркиран с червен флаг в началото на обиколка 2. Имаше катастрофа в обиколка 1 на завой 2, включваща Алекс Лоус (Kawasaki Racing), Лорис Баз (Bonovo Action BMW) и Данило Петручи (Barni Spark Racing). Лоус и Баз отпаднаха, но Петручи можеше да продължи. Инцидентът беше разследван от стюардите на FIM WorldSBK, но няказания нямаше.

Една обиколка по-късно Джонатан Рей (Kawasaki Racing) падна на същия завой и имаше червени знамена малко след това. Той успя да се върне в бокса с машината си, за да стартира в подновеното състезание.

В него Разгатлиоглу и Баутиста се изправиха един срещу друг в първата обиколка. Шампионът от 2021 г. осигури първата си победа за 2023 г., след като се измъкна от разликата. Баутиста изглежда щеше да претендира за второ място, но Рей го доближи в обиколка 4, на завой 12, за да стане 3-и. Рей имаше критичен момент веднага след като задмина Баутиста на изхода на завой 12, но се отърва. Не така бе при Баутиста, който падна и се оттегли от състезанието.

Тази драма позволи на Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) да се премести на второ място, докато Лоус зае трето.

Състезание 2 също бе белязано с червен флаг. Спечели го Алваро Баутиста и взе втората си победа на Мандалика. Тава стана след битка със съотборника си Майкъл Рубен Риналди. Надпреварата бе незабравима за Шави Виерге (Team HRC), тъй като той спечели първия си подиум в WorldSBK.

Оригиналното състезание беше маркирано с червен флаг в началото на обиколка 8 след инцидент на завой 11 с участието на Михаел ван дер Марк (ROKiT BMW Motorrad) и Филип Йотл (GoEleven). Двамата пилоти отпаднаха и не можаха да стартират отново. Ван дер Марк беше откаран в медицинския център за преглед след катастрофата.

Стартовата решетка за подновеното състезание се основаваше на последната завършена обиколка за време за всеки пилот. Дистанцията на подновеното състезание беше намалена до 14 обиколки.

Риналди започна от полпозишън и въпреки че загуби в началото, успя остане лидер през първите обиколки. Италианецът се възползва от битката зад себе си, включително между съотборника си Алваро Баутиста и Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) за второто място. Баутиста изпревари Разгатлиоглу в обиколка 4 на завой 15, за да се премести на второ място, преди да атакува съотборника си.

Разликата беше над една секунда, когато Баутиста задмина Разгатлиоглу. Баутиста, който стартира първото състезание от десето място след катастрофата в надпреварата Superpole, загуби време, когато се отвори широко завой 1, когато разликата беше намалена до половин секунда. Той загуби около секунда, но бързо намали разликата до една десета. Баутиста изпревари съотборника си в обиколка 13 от общо 14, на завой 10, за да излезе начело в състезанието. Баутиста беше избрал да смени гумите в периода на червения флаг. Смени гумата SCX със SC0 за подновеното състезание.

Във финалната обиколка Риналди отвори широко завой 10 и загуби две позиции от Разгатлиоглу и Шави Виерге на трето място. Виерге взе първия си подиум в WorldSBK, след като финишира 3-и.

Баутиста спечели 37-ата си победа в WorldSBK и петата си от шест състезания през 2023 г. Това беше и неговият 60-и подиум за Ducati. Това го изравнява с Трой Корсер по отношение на подиумите за италианския производител и го поставя точно на 40 зад Карл Фогърти. Второто място на Разгатлиоглу го изравни с Арон Слайд на 87 подиума в WorldSBK. Виерге стана 128-ият пилот, заел подиум в WorldSBK.

Риналди завърши на четвърто място и на по-малко от секунда пред Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) на пето място. Двамата италианци бяха разделени от само 0.780 сек. Данило Петручи (Barni Spark Racing) бе 6-и, на по-малко от секунда зад Локатели.

Австралийският новобранец Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) преодоля болестта си, за да запише най-добрия си резултат в WorldSBK до момента – 7-и. Гарднър беше 11-и на подновената решетка и се изкачи нагоре, за да завърши пред Аксел Басани (Motocorsa Racing). Икер Лекуона (HRC) беше девети, пред Скот Рединг (ROKiT BMW Motorrad).

Класиране на шампионата: 1. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) 112 т., 2. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) 75, 3. Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) 70, 4. Аксел Басани (Motocorsa Racing) 51, 5. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) 47.