WorldSBK: Баутиста печели състезанието Superpole, Рей катастрофира

Действащият шампион Алваро Баутиста направи две от две в Барселона, а  зад него имаше драма, след като Джонатан Рей отпадна

Дъждът започна да вали в състезанието Tissot Superpole Race на пистата Каталуня – Барселона. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) спечели обаче втората си победа за уикенд. Имаше вълнуваща битка за местата на подиума, тъй като Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) и съотборникът му Андреа Локатели се бориха за подиума.

Баутиста поведе от полпозишън и запази лидерството в завой 1. Съотборникът му Майкъл Рубен Риналди увеличи темпото и зае второ място, насочвайки се към завой 1. Разгатлиоглу успя да изпревари Риналди в обиколка 4 .. на завой 11, за да заеме второ място. Изглеждаше, че ще притисне Баутиста, но той  увеличи преднината си, за да спечели състезанието пред турчина.

Дъждът започна да вали през втората половина на състезанието и Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) се възползва от това, за да се премести на трето място след битка в последната обиколка с Икер Лекуона (HRC). Така той продължи поредицата си на подиума и да си осигури старт от първа редица за състезание 2 заедно със съотборника си Разгатлиоглу и Баутиста.

Първоначално Джонатан Рей (Kawasaki Racing) се бореше за старт на първия ред. Той обаче претърпя катастрофа, когато докосна бялата линия при спиране за завой 1, което го извади от състезанието.

Лекуона ще започне състезание 2 от четвърто място след битката си с Локатели в последната обиколка. Двамата бяха разделени на половин секунда в края.  Алекс Лоус (Kawasaki Racing) беше трети, след като неговият съотборник катастрофира на завой 1. Британецът обаче стана 5-и в последната обиколка, като изпусна  четвъртото място само с 0,097 секунди. Доминик Егертер (GYTR GRT Yamaha) беше шести, след като стартира от второ място. той ще започне състезание 2 от втора редица.