WorldSBK: Баутиста печели на Мост, носи подиум № 1000 за Ducati

Испанският пилот Алваро Баутиста написа история за своя тим Ducati. Той стартира от втория ред на състезание 1 на пистата мост в Чехия, но успя да влезе битката за лидерство, да спечели победата и да донесе крайъгълния подиум № 1000 на Ducati.

Така първия старт в Чехия ще бъде вписан в историята. Ducati спечели своят подиум № 1000, след като Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) се бори за победата.

Лидерът в шампионата Баутиста започна от втория ред, но скоро успя да се възползва от дуела на Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) и Джонатан Рей (Kawasaki Racing), борещи се за намаляване на разликата. Баутиста стана втори в обиколка 11 с изпреварване на завой 20 на действащия шампион. После той „видя сметката“ и на Рей в 12-ата обиколка. Така Баутиста остави своите съпреници зад гърба си и спечели с повече от две секунди. Това бе 7-ата седмата му  победа за 2022 г. и 23-та в кариерата, донесла подиум № 1000 за Ducati.

Битката за подиума продължи до последната обиколка между Разгатлиоглу, Скот Рединг (BMW Motorrad) и Рей. Разгатлиоглу направи трудно изпреварване срещу Рединг на завой 13. Бритнанецт отвори малко по-широко завоя и позволи на рей да се доближи до пилота на BMW. На Завой 15, Рей искаше да атакува Рединг, за да се придвижи до местата на подиума. Скот Редин обаче устоя на натиска и с Разгатлиоглу се намърдаха на стълбичката.

Разгатлиоглу вече има 67 подиума в кариерата си в WorldSBK, докато Рединг е с 39. Британският състезател се изравнява със Скот Ръсел на 25-то място в списъка за всички времена.

Местата от пето до седмо място в състезание 1 бяха заети от италиански състезатели. Аксел Басани (Motocorsa Racing) бе 5-и стана най-добрия независим пилот. В ранните етапи Басани беше 4-и, но беше изпреварен от Рединг и отпадна от водещата група. Той също загуби време пред Андреа Локатели (Pata Yamaha) в заключителните етапи, но успя да завърши на секунда пред него. Локатели пък имаше три секунди преднина пред Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) – 7-и. Риналди започна от трето място, но загуби позиции в началните завои, преди да се прибере на седмо място.

При първото си посещение на Autodrom Most, Икер Лекуона (HRC) продължи серията си от класирания в топ 10. Испанският новобранец завърши на осмо място с Honda. Това е най-добрата поредица за отбелязване на точки в WorldSBK, откакто Михаел ван дер Марк отбеляза 19 последователни финала в точките през 2016 г. Той беше малко над половин секунда пред Алекс Лоус (Kawasaki Racing) – 9-и, а Гарет Герлоф (GYTR Yamaha) завършва топ 10.