WorldSBK: Баутиста от пето до първо място в Барселона

Състезание 1 от WorldSBK на пистата Каталуня в Барселона за Световния шампионат MOTUL FIM Superbike беше зашеметяваща афера за тримата в надпреварата за титлата, които направиха зашеметяваща битка. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) увеличи преднината си в шампионата с победа. Той стана от 5-и първи. Джонатан Рей (Kawasaki Racing) се бори от загуба на позиции в началото, да заеме второ място. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) премина от осмо на второ място в началото, преди да отстъпи.

Първа позиция в Tissot Superpole за първи път в кариерата си зае Икер Лекуона с Honda. След като пропуснаха стартовете на първия ред, и Баутиста, и Разгатлиоглу успяха да се преместят начело преди Завой 1. Баутиста скочи от пето на първо място, докато Разгатлиоглу премина от осмо на второ. В ранните етапи на надпреварата Разгатлиоглу се опита да направи ход срещу Баутиста, но лидерът в шампионата успя да се задържи и спечели победа сравнително без напрежение пред Рей. Шесткратният шампион Рей успя да се пребори за второто място, след като изпусна битката в първите обиколки, но бе пред Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) на трето място. Американецът стартира от шесто място и показа силно темпо през цялото време на надпреварата, за да вземе най-добрия си резултат през 2022 г. и първия си подиум.С напредването на състезанието Разгатлиоглу загуби позиции от Баутиста, преди да загуби още от състезателите зад него. Разгатлиоглу беше изпреварен от Рей, Герлоф и Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati), за да спечели пето място. Той финишира на 2.785 сек. зад Риналди, въпреки че италианецът го изпревари само в завой 10 в предпоследната обиколка на състезанието.

Победната разлика от 8.665 сек. означаваше, че Баутиста взе своята 25-та победа в WorldSBK, само една зад шампиона от 2021 г. Разгатлиоглу. Това бе и деветата победа за сезона на испанеца, който увеличи преднината си в шампионата от 30 до 44 т. Баутиста стана първият състезател, стартирал пети или по-назад, който води във всички обиколки в състезанието, откакто Рей го направи, от девето място, на второто състезание на Херес. през 2017 г. Това беше и 385-ата победа на Ducati в WorldSBK и 680-ото състезание на подиума. Второто място на Герлоф бе шестия му подиум в кариерата и първия му след второто състезание на Донингтън през 2021 г. Това беше и 325-ото състезание на Yamaha на подиума на WorldSBK.

Риналди завърши на четвърто място, само на 1,494 секунди от третия Герлоф. Италианецът  стартира десети и беше далеч назад в началото. После обаче Риналди си осигури десет класирания в топ 7 в последните 11 състезания, включително пет в топ 4, докато той води битката за четвъртото място в шампионата. Разгатлиоглу беше пети и неговата поредица от топ 3 състезания приключи на 17.

Действащият шампион трябваше да отблъсне късна атака от Лекуона (Team HRC). Лекуона стартира от полпозишън, но избра да използва гумата SC0 на Pirelli, вдъхновена от победата на Риналди в състезание 2 през 2021 г. Лекуона падна в началото на състезанието, но успя да стабилизира темпото си, за да завърши на шесто място.

Алекс Лоус (Kawasaki Racing) беше друг, който първоначално се бори във водещата група, но изостана в последните етапи и спечели седмо място, пред Аксел Басани (Motocorsa Racing). Басани, подобно на Лекуона, използва гумата SC0 и имаше силен старт, но загуби в хода на състезанието, като завърши на осмо място. Той беше на 15 секунди пред Андреа Локатели (Pata Yamaha).

Локатели загуби в битката с Риналди в последните етапи.Ирландският състезател Юджийн Лавърти (Bonovo Action BMW) беше водещ пилот на BMW – 10-и. Това е първото му класиране в топ десет за сезона.