WorldSBK: Баутиста най-бърз в първия ден на пистата Ассен

Световният шампион WorldSBK Алваро Баутиста бе най-Бърз в двете тренировки в първия ден от състезателния уикенд на пистата Ассен в Нидерландия. На Катедралата на мотоспорта  се очертава уикенд в безброй герои, но остава един ездач, който трябва да бъде победен. И това е Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), който  беше начело с почти четвърт секунда.

В първата свободна тренировка FP1 Алваро Баутиста подобри времето си с две минути преди края, за да затвърди най-доброто си постижение – 1:34.592. Той изпревари Джонатан Рей (Kawasaki Racing), който явно връща формата си след труден старт на 2023 г. и бе на второ място. Най-добрият независим пилот беше 3-и –  Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha). Австралийският новобранец е в страхотна форма от самото начало, тъй като се завръща на писта, която познава добре. Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) беше най-добрата фабрична Yamaha с четвърто място, пред Скот Рединг (ROKiT BMW Motorrad) – 5-и.

Подобно на FP1, Алваро Баутиста беше този, който оглави ккласирането и следобед на FP2, като темпото му беше просто безмилостно. 22 обиколки с постижения 1:34 завъртя деастващия световен шампион. Той постави Ducati на най-високото стъпало с 1:34,316. Денят на съотборника му Майкъл Рубен Риналди беше помрачен с настройката на предния край, която не беше усъвършенствана според вкуса му. На FP1 и той завърши на 14-то място, преди технически проблем да спре напредъка в началните етапи на FP2 с неговия Ducati Panigale V4 R. Той испускаше пара като локомотив, а причината е спукана тръба към радиатора, от която изтичаше охладителна течност. Моторът бе върнат в бокса за 30 минути до края с 22 оставащи минути беше отново на пистата. Първият Kawasaki беше на Алекс Лоус (Kawasaki Racing), който се справи с пистата Ассен, както в много предишни години. Той бе ше на първи ред миналата година и единственият му полпозишън в кариерата, откакто се върна през 2018 г. Съотборникът му Джонатан Рей беше последният състезател, който подобри общото си време и зае трето място в сесията и общото класиране. Най-успешният състезател на пистата, със 17 победи на негово име, ще се надява да направи още стъпки напред и се надява температурите да не се повишат през първия от двата състезателни дни утре. Две Kawasaki в челната тройка са положителен старт на уикенда за отбора в зелено.

За пореден път независимите пилоте  бяха в страхотна форма и пилотите на GYTR GRT Yamaha  бяха четвърти и пети. И следователно най-добрите с машини Yamaha. Двойният шампион на WorldSSP Доминик Агертер беше четвърти и записа втория най-голям брой обиколки през цялата сесия, докато съотборникът му Реми Гарднър беше на пето място, след като беше трети в сутрешната сесия. И двамата изглеждаха комфортно на борда на своите R1. Ще се стремят да спечелят утре Superpole и състезание 1.
Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) винаги върви добре в Ассен. Тази година  не е изключение, след като беше в топ 5 сутринта, а следобед  италианецът завърши на осмо място.  След малък електронен проблем за Топрак Разгатлиоглу в FP1, както и след привикването на турския състезател към машината на WorldSBK след неговия MotoGP тест, 26-годишният пилот беше извън пистата във FP2 и записа стабилни времена за обиколка. Разгатлиоглу няма добър късмет на Ассен, но изглеждаше добре в FP2. Той стана 10-и, като имаше среща с крокодил. Не беше  истински, а надуваем, като бе показан червен флаг.