WorldSBK: Баутиста завършва сезона по шампионски – с две победи

Шампионът за 2022 г. Алваро Баутиста спечели 16-ата си победа за сезона в съкратеното с червен второ състезание на пистата Филип Айлънд. Преди това испанецът спечели и спринтовото Tissot Superpole Race. Така новият крал на супербайк завърши достойно и победно шампионата.

Пилотът на Aruba.it Racing – Ducati на спринта бе един от двамата пилоти, който въпреки мократа писта, решиха да стартират със сликове. Сред първите 9 той бе единственият с такъв тип гуми. Въпреки трудния старт и риска в началните етапи на състезанието, заради мократа писта, Баутиста рискува. Той бе на първа позиция, но потегли трудно. Въпреки изоставането си, Алваро знаеше, че Филип Айлънд изсъхва много бързо. Опитът му от MotoGP му помогна да спечели победата пред Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) и Джонатан Рей (Kawasaki Racing).

Второто състезание приключи рано след червен флаг в края на обиколка 18. Алваро Баутиста взе трудна победа, след като успя да отблъсне Джонатан Рей, който атакуваше през цялото състезание. Така взе 16-ата си победа за сезона.

Баутиста стартира от полпозишън след победата си в Tissot Superpole Race и завърши там в края на състезанието. Той загуби позиции в началото, но си проправи път покрай Скот Рединг (BMW Motorrad), който се бори за второто място в ранните обиколки. Баутиста го изпревари на завой 2 за трето място, преди да изпревари Рий на завой 1 , в обиколка 7.

Рей обаче не позволи на Баутиста да се отдръпне от него. Дистанцията между тях бе в рамките на една секунда от Баутиста, но не успя да изпревари шампиона от 2022 г. Баутиста се задържа в челото с 0,357 секунди, когато беше показан червен флаг. Състезанието беше спряно, след сблъсък между Шави Форес (BARNI Spark Racing) и Юджийн Лавърти (Bonovo Action BMW) на завой 1. Лавърти беше отведен в медицинския център за преглед след катастрофата, но беше в съзнание. Той беше диагностициран с нараняване на таза и откаран с хеликоптер в болница Алфред в Мелбърн за допълнителен преглед.

Зад дуото в челото, за третото място имаше битка между Алекс Лоус (Kawasaki Racing) и Разгатлиоглу. Лоус излезе начело, след като направи атака на завой 1 в началото на обиколка 15.

Баутиста взе своята 16-та победа за годината, което съответства на общия му брой от 2019 г. Той вече има 32 победи в кариерата си и се изравни с Чаз Дейвис и Разгатлиоглу. Рей вече има 245 подиума в кариерата си с второто място, докато Лоус вече има 33 подиума.

Разгатлиоглу стана 4-и, като двамата състезатели на Pata Yamaha завършиха в топ 5. Андреа Локатели бе след турския си съотборник. Така завърши сезона си в топ пет. Рединг беше в топ 3 в първите обиколки, но той отстъпи до шесто място.