WEC: Peugeot 9X8 ще направи две шестчасови симулации преди старта в Монца

Peugeot ще предприеме минимум две шестчасови симулации на състезание със своя хиперкар 9X8 за WEC на FIA. Това ще е последният тест преди дебюта на колата в Монца през юли.

Тестовете ще са на писта, която не се съобщава. Това ще е първият път, когато Peugeot симулира редовна 6-часова WEC състезателна дистанция с новия си Hypercar Le Mans.

Оливие Жансони, технически директор на проекта LMH в Peugeot Sport, разкри, че всеки екипаж ще опита минимум един шестчасов тест с 9X8.

Шестчасовите симулации следват шест месеца тестове, които започнаха на полигон на Peugeot през декември и след това се преместиха ва пистате в Арагон в средата на януари.

Първото шаси 9X8 беше изминало 10 000 км за приблизително 25 дни на пускане на автомобила миналия месец на пистата Алгарве. След това бяха продължени тестовете на трасето близо до Портимао през следващите два дни.

Автомобилните екипажи №93 и №94 ще споделят разработваното шаси 9X8 за симулациите. Двете състезателни коли, които ще направят своя дебют в Монца на 10 юли, остават в завода.

Жансони потвърди, че графикът се спазва, въпреки проблемите на веригата за доставки, пред които е изправена автомобилната индустрия. Двете състезателни коли вероятно ще бъдат подложени на шейкдаун преди Монца на подходяща състезателна писта, а не на полигон.

„Решенията относно комбинациите от пилоти, обявени за Монца миналата седмица, бяха взети въз основа на „предпочитания за настройка и човешки фактори“, разкри Жансони.

Той потвърди позицията на Peugeot, че Джеймс Роситър  – тестов, симулативен и резервен пилот, вероятно ще остане в колата №93 заедно с Лоик Дювал и Густаво Менезес за старта на японската писта Фуджи от WEC през септември. Британецът влезе в състезателна роля, след решението на Кевин Магнусен през март да напусне отбора на Peugeot, за да се върне във Формула 1 с Haas.