WEC: Ferrari представи прототипа 499P за клас Hypercar

Ferrari отбелязва годишнината от рождението на Енцо Ферари на 18 февруари 1898 г. с разкриването на ливреята на 499P. Това е прототипът, с който ще се състезава в клас Hypercar на FIA WEC 2024. Светлините на прожекторите сега са насочени към колите от втория сезон на световния шампионат, който ще започне на 2 март в Катар. Той включва автомобилите с номера 50 и 51, представени от отбора Ferrari – AF Corse.

Традиция и иновация се преплитат в новата ливрея на Ferrari Hypercar. Въпреки че си спомня отблизо този от миналия сезон, когато италианският отбор спечели стогодишните 24 часа на Льо Ман и завърши на второ място в класирането на производителите, новите състезателни цветове гледат към бъдещето и въвеждат иновативни елементи. Червеното на Ferrari, синоним в цял свят на италианския спортен дух, е съчетано с традиционното жълто Giallo Modena на компанията, което вече се вижда в ливреята за 2023 г., и заедно те подчертават скулптурните и динамични линии на автомобила.

Цветовата схема отпразнува Ferrari 312 PB, последният прототип, който се състезава в Световния шампионат през 1973 г. преди прекъсването от половин век. Повторното явяване бе миналата година, когато Скачащия кон (Prancing Horse) се завърна в най-високия клас за издръжливост. Състезателно червено, специално създадено за новия сезон, доминира в 499P и е комбинирано с жълтите акценти Giallo Modena.

Дълбокото, интензивно червено на каросерията черпи вдъхновение от едноместния автомобил F2007, с който Scuderia Ferrari се състезава във Формула 1 през 2007 г., но с добавяне на нови елементи. Те създават по-лъскава версия на Hypercar, която подобрява видимостта на автомобила през нощта и при условия на лоша видимост.

Композицията на ливреята, предназначена за двата 499P с номера 50 и 51, управлявани от шестимата официални пилоти на Ferrari, също е различна от предходната година. Основната цел е да се акцентира върху каросерията и кокпита на автомобила с два разпределени цветни блока, създавайки течен композиционен ритъм и с дизайн, който чрез смесване на двата нюанса подобрява линиите и триизмерното качество на геометрията на повърхността.

Тези аспекти са очевидни при гледане на Hypercar отстрани: Giallo Modena обгражда целия кокпит, подчертавайки неговото физическо и символично значение. Нови графични характеристики, линии и хоризонтални ленти в същия цвят допълнително подчертават концепцията за динамика и скорост чрез разширяване в долната част на каросерията близо до задните калници, в горната част на опашната перка и вътре в крайните плочи на задното крило .

Както миналата година, отборът на Ferrari – AF Corse се подрежда за сезон 2024 с 499P номера 50 и 51, екипирани съответно от Антонио Фуоко, Мигел Молина и Никлас Нилсен, и Алесандро Пиер Гуиди, Джеймс Каладо и Антонио Джовинаци.