WEC: Ferrari победи Toyota за първата полпозишън за 2023 г. на Себринг

Ferrari изненада Toyota и взе първата полпозишън за сезон 2023 в  световния шампионат по издръжливост преди състезанието 1000 мили на Себринг този уикенд.

Антонио Фуоко постигна перфектното време от 1:45.067 зад волана на по-бързия от двата чисто нови прототипа Ferrari 499P Le Mans Hypercars, които правят своя дебют в състезанието този уикенд.

Обиколката на Фуоко в кола №50, която той споделя с Мигел Молина и Никлас Нилсен, изхвърли Toyota GR010 Hybrid с №8 на Брендън Хартли от временния пол с почти три десети от секундата.

Хартли успя да намали почти една десета от най-доброто си време, за да стигне до 1:45.281, но Toyota трябваше да признае поражението си, тъй като гумите преминаха пика си в заключителните етапи на 15-минутната сесия на Hypercar.

Камуи Кобаяши беше трети с Toyota #7, на 0,481 сек. от първата позиция. Той бе пред Ferrari #51, в който Алесандро Пиер Гуиди беше на осем десети от темпото с малко изоставане в завой 7.

Cadillac на Chip Ganassi Racing си осигури пето място в решетката с Алекс Лин. Той победи двете Porsche 963 и бе най-добрия на LMDh.

Лин прекара първата част от сесията в бокса с проблем, но успя да се върне на пистата с оставащи шест минути, за да постави 1:46.082, което е с над секунда по-бързо от Кевин Естре и Майкъл Кристенсен в техните две коли Porsche.

Колите Peugeot бяха разочароващо осми и девети с двата си 9X8 LMH. По-бързият с 2,3 сек. бе Лоик Дювал. Колата №93 на Микел Йенсен спря за кратко на пистата в началото на сесията, преди да продължи и да заеме 9-о място.

Glickenhaus и Vanwall завършиха на последните две места от 11 автомобила Hypercar, като и двамата изостанаха с повече от четири секунди.