WEC: Alpine разкрива своя прототип A424 Beta за LMDh за 2024 г.

Alpine представи своя LMDh прототип за 2024 г., който ще се състезава в Световния шампионат за издръжливост.  Френският производител разкри A424 Beta на специална пресконференция тази сутрин на пистата Сарт преди 24-те часа на Льо Ман този уикенд.

Базиран на следващото поколение шаси ORECA LMP2, новият автомобил ще се задвижва от 3,4-литров V6 с едно турбо, подсилен от стандартната хибридна система на задния мост, обща за всички автомобили LMDh, разработени от Bosch, Xtrac и Williams Advanced Engineering. Номерът на прототипа следва традиционния трицифрен номер на Alpine, започващ с ‘4’, като ’24’ означава датата, на която ще направи своя дебют в състезанието.

Изпълнителният директор на Alpine Лоран Роси коментира: „Днес представяме Alpine A424 Beta, предшественика на нашия Hypercar, предназначен да предизвика най-добрите конкуренти от следващата година. Верен на нашите ценности, този нов прототип отвежда марката A-arrow в бъдещето. Същевременно следва стъпките на нашите творения, започвайки с Alpenglow [концептуална състезателна кола] и A290 Beta [концептуална пътна кола]. Alpine A424 Beta е елегантен и отличителен със своя емблематичен дизайн. Той олицетворява както нашето настояще, така и нашето бъдеще благодарение на участието и инвестициите на нашите дизайнери в неговото развитие.“

Alpine обяви още през 2021 г. намерение да включи чифт LMDh в най-добрия клас Hypercar на WEC, както и планове да базира новия си съперник на базата на следващото поколение шаси ORECA LMP2. Той влезе за първи път в категорията Hypercar през 2021 г. със стар автомобил LMP1, построеният от ORECA Rebellion R-13, и продължи кампанията си до края на кампанията през 2022 г.

Alpine избра да се върне обратно в категорията LMP2, където се радваше на успех преди за настоящия сезон, разширявайки се до две коли в подготовка за атаката си с две коли през 2024 г. Филип Сино ще е шеф на екипа на Signatech, който ще оперира екипа на Alpine с две коли.

Освен Alpine, класът Hypercar на WEC през 2024 г. ще бъде подсилен от нови LMDh от Lamborghini и BMW, както и Le Mans Hypercar от бутиковата марка Isotta Fraschini.