WEC: Хиперкарът на Peugeot за Льо Ман може да направи дебют на пистата този месец

Френският производител Peugeot намекна, че новият прототип със задвижване на четирите колела или т.нар. хиперкар, който ще се състезава в Световното първенство по издръжливост през 2022 г., ще започне тестове този месец. През миналия уикенд – в събота вечер, беше публикувана снимка на автомобила, а сега му предстои излизане на пистата.

От Peugeot Sport твърдят, че са планирали много тестове, но не може да кажат къде и кога. Те ще започнат най-вероятно към края на декември, преди Коледа.

Peugeot, три пъти победител в 24-те часа на Льо Ман, само публикува снимка на хиперавтомобила 9X8,  но не разкри подробности за карането, освен че се е състояло на полигон и че един от седемте пилоти, които имат договор за WEC през 2022 г., е бил на волана.

Говорителите обясниха, че от Peugeot смятат за важно, че колата е завъртяла обиколка за първи път и че е постигнала целта си да излезе на трасето преди края на годината. Те споделят само тази информация, защото при наличието на COVID пандемията е много трудно да се обяви график.

На първите снимки на колата от началото на юли, нямаше задно крило, както и при последващи изяви на колата или макета на кръговете на Монца и 24 часа на Льо Ман от WEC. На снимката сега обаче ясно личат аеродинамични елементи от двете страни на затъмнената зона, които преди ги нямаше. От Peugeot Sport увериха през лятото, че колата ще се състезава без конвенционално крило отзад.

Оливие Жансони, технически директор на програмата WEC в Peugeot Sport, каза през юли, че има само „малка възможност“ да има нужда от радикалната аеродинамика преди дебюта на автомобила в състезанието. Дизайнерският екип на Peugeot Sport под ръководството на Жансони успя да използва свободното тълкуване в правилата на LMH, за да премахне задното крило. Новите правила са много по-различни от старите разпоредби на LMP1. Те определят целеви прозорци за притискаща сила и съпротивление, в които всеки автомобил трябва да се побере.

Peugeot си постави целта да стартира новата си кола до края на тази година, когато потвърди програмата си LMH през септември 2020 г. и оттогава неотклонно се придържа към нея. Планира се вътрешният екип на Peugeot Sport да вземе решение кога колата ще започне да се състезава през първите месеци на следващата година, докато развитието на колата напредва. Досега тимът се ангажира само да направи състезателен дебют с  9X8 през сезон 2022 на WEC, но не са уточнили в кой кръг.