WEC: Преструктурирането на моторните спортове на Honda отваря врати за кандидатурата за Льо Ман

Honda преструктурира своята глобална дейност в моторните спортове, за да включи американското си подразделение, което може да доведе до влизането в Световния шампионат за издръжливост (WEC) и атака на 24-те часа на Льо Ман през 2025 г. Днес бе съобщено, че Honda Performance Development, подразделението за моторни спортове на American Honda Motor Co., базирано в Санта Кларита в Калифорния, ще се присъедини към японската Honda Racing Corporation, за да стане HRC US.

Целта е един глобален HRC субект да работи с комбиниран опит, когато Honda отново влезе във Формула 1 през 2026 г. с Aston Martin. С три състезания от Формула 1, които сега се провеждат в Америка – в Остин, Маями и Лас Вегас, ребрандираният HRC US също ще участва в разработването на двигатели за Формула 1 и поддръжката на състезанията от 2026 г.

HPD е създадена през 1993 г., за да произвежда двигатели за сериите IndyCar и е спечелила 280 победи от 510 състезания, включително 15 победи в Indy 500. През последните години той разшири дейността си, за да включи състезание IMSA SportsCar Championship, отбелязвайки три титли на IMSA при производители, пилоти и отбори от 2018 г. насам и три последователни победи в 24-те часа на Дейтона.

Сътрудничеството с HRC в Япония означава, че програмата на HPD с Acura ARX-06, която работи в клас GTP в IMSA, ще има по-плавен път към превръщането в проект на Honda или Acura за WEC и Льо Ман. Заедно с работния си екип, Wayne Taylor Racing с Andretti Global, който цели потенциална програма извън САЩ през 2025 г. Това беше бариера при предишната настройка поради ограничените правомощия на HPD в Северна Америка.

„Нашата цел е да увеличим марката HRC и да поддържаме успеха на нашите състезателни дейности. Ние вярваме, че обединяването на моторните спортове на Honda в световен мащаб като една състезателна организация ще помогне за постигането на това“, каза Коджи Ватанабе, президент на HRC Japan. „Нашите състезателни инженери в САЩ и Япония ще бъдат по-силни заедно и аз съм толкова щастлив да приветствам нашите сътрудници от САЩ в екипа на HRC.”

Дейвид Солтърс, президент на HPD, който ще поеме същата роля на HRC US, добави: „Състезателното наследство на Honda е несравнимо и през последните 30 години талантливите мъже и жени от HPD допринесоха за този успех в САЩ. Ние сме развълнувани и много горди да обединим усилията си с нашите приятели и колеги в HRC Japan и да представим Honda Racing като глобална състезателна организация. Ние ще продължим да се предизвикваме в дейностите на моторните спортове в САЩ, дори когато развиваме нашите хора и технологии, за да се състезаваме на бързо променящата се глобална сцена на моторните спортове.“

24-те часа Дайтона през 2024 г. на 27-28 януари ще бъде първото състезание за новия HRC US, с Acura ARX-06 LMDhs, които ще носят логото на HRC като част от техните ливреи. Но потенциалът да се състезават с колата по целия свят в WEC и в Льо Ман отдавна е тема на разговори.

„Винаги сме били много ясни – трябва да разгледаме WEC“, каза Солтърс. „Имаме невероятен ARX-06, който е дело на нашия екип, партньор за шасито ORECA и нашите състезателни екипи свършиха зашеметяваща работа. И така, ние сме поразени от него и отговаря на условията за участие в WEC. Винаги сме казвали, че трябва да има смисъл от бизнеса, марката и маркетинга. Много важно за мен е, че трябва да има състезателен смисъл. Ние не отиваме да се състезаваме, за да не сме конкурентни – твърде трудно е! Сега има по-официална обстановка да ги оценим, защото всички гледаме към глобалния моторен спорт, но граничните условия са все още същите и трябва да преценим дали това има смисъл и ще положим дължимото, за да видим какво има смисъл за нашата компания и нашите хора.“

По темата за времевата рамка за преминаване към WEC, Солтърс изключи разговорите за програма през 2024 г. и каза: „Не е очертано, така че непрекъснато работим върху тези неща, за да видим какво има смисъл от това къде отиваме в бъдеще. Разглеждаме бъдещи стратегии и в момента нямаме определени срокове, но го оценяваме сериозно.“