Второто Училище за мото безопасност бе в 125 СУ „Боян Пенев“ Второто Училище за мото безопасност бе в 125 СУ „Боян Пенев“

Няма нищо по-хубаво от това да видиш усмихнати и щастливи детски личица. Всичкото това бе в 125 СУ „Боян Пенев“ в столичния квартал Младост 1, броени дни преди началото на дългата лятна ваканция. Но усмивките и веселото настроение не бяха от предстоящите летни забавления, а от вида на моторите в училищния двор и от това, че имаха възможност да ги пипнат, да седнат на тях, дори да ги повозят…

DSC00486

Това бяха най-чаканите и весели моменти от второто Училище за мото безопасност, част от социалната мото кампания „Ние сме хора, не “донори”, подета от колегите от мото информационната агенция BMM (Bulgarian Motorcycle Media). Към тази кампания се включихме и ние от Moto Club и с удоволствие се отзовахме на поканата да присъстваме на Училището за мото безопасност в 125-о СУ „Боян Пенев“, което е едно от най-големите в София.

DSC00492

„Колко от вас искат да станат мотористи?“ Това попита колежката Любомира Бончева от ВММ. И видя гора от детски ръце. Не само на момчета, но и на момичета. Така за тези деца започна часът по „Мото образование“. На него присъстваха моторизираните  полицаи от СДВР  Свилен Димитров и Божил Божилов, мотористи от столични мотоклубове с различен тип машини. Главния редактор на BMM Аня Будева разказа на децата за различните типове мотоциклети. Пътните полицаи обясниха колко е важно да се спазват правилата за движение, как децата трябва да внимават при пресичане на пешеходна пътека, когато карат велосипед и дори когато се движат по тротоара, как могат да бъдат коректив на своите родители, когато карат бързо или правят нарушения със семейния автомобил. Колегите мотоциклетисти пък обясниха колко е важна каската, и другата екипировка за безопасността при карането на мотор. Например децата разбраха, че шлемът се слага щом се седне на мотоциклета и задължително се кара закопчан. Мотористите обясниха, че добрата мотоекипировка струва скъпо, но не бива да се прави компромис с безопасността по време на движение. Децата видяха какво е кожен овърол, яке с протектори, различните ботуши и други атрибути на екипировката.

DSC00497

След това започна най-интересното, когато децата отидоха до мотоциклетите, когато седнаха на тях, видяха кое за какво служи, а някои сложиха каските, за да ги повозят истинските мотористи. Тогава се видяха тези щастливи личица, с които започнахме. Така децата за първи път усетиха тръпката на мотоциклетизма, видяха машините и някои със сигурно ще яхнат подобни, щом пораснат и вземат свидетелство за правоуправление.

DSC00494

Кога ще е следващото училище, ще попита някой? Ще има наесен, нека мине ваканцията!

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020  От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.    На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.    Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0