Троян определя европейските шампиони по мотокрос този уикенд

В предстоящия уикенд мотополигон „Троян” ще приеме финалния кръг на BMU европейския шампионат по мотокрос за сезон 2017. Шампионатът започна през март в Гърция (Яница), след това продължи през май в Босна и Херцеговина (Сараево), отби се в Сърбия (Крушевац) през юни, септември бе ред на Ридо в Самоков и по традиция завършващата битка ще бъде в Троян. Предварителните метеорологични прогнози предвещават състезателите от България, Кипър, Сърбия, Турция, Молдова, Гърция, Македония и Румъния да се срещнат в дъждовни условия и това е нещо, което прави мотокроса в Троян особено интересен и непредвидим. Както обикновено, организаторите от Община Троян и СМК Троян Моторспорт 01 са подготвили „сцената” за тази мотокрос битка на отлично ниво, така че всичко при разпределението на медалите за годината остава в ръцете на състезателите и техните екипи.
Клас МХ65. В класа на най-малките пилоти, с актив от 102 точки колоната води Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ), следван от Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ, 92т.), а трети е Золтан Ордог (Румъния, Хускварна, 90т.). В Самоков, Виктор все още не бе напълно възстановен от контузия и не успя да се състезава на 100%, на Ридо победата отиде при румънеца, но второто място бе заето от Християн Георгиев (НСА моторспорт, КТМ) който не е следвал всички кръгове на шампионата и въпреки това със своите 78 спечелени точки има шансове за влизане в топ три за годината. Мирослав Димитров ще има не леката задачи да брани своята позиция и точки, но всички знаят, че при дъжд и кал е трудно, особено в клас 65.
Клас МХ85. С най-сериозни амбиции и шансове за златото на сезон 2017 при 85-кубиковите е пилота на МСК Севлиево – Николай Малинов (КТМ), който до момента е натрупал 144 точки от началото на сезона. Със 128т, на втората позиция, го следва Антонис Сагмалис от Гърция (КТМ), но и двамата имат общ „проблем”. В Севлиево и Самоков и двамата започнаха своята подготовка за сезон 2018 вече и в новия клас с големите мотоциклети за клас МХ2, като 4 манша в неделния ден ще бъдат крайно изтощителни и за двамата. Трети в подреждането на групата 85сс е Кристиан Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 108т.) който спечели европейската титла в клас SM Junior през изминалия уикенд, но продължава да бъде мотивиран и да се доказва и на мотокрос трасетата. Неговият пряк конкурент – Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 92т.) също има амбицията за топ три на шампионата, но как точно ще се развие точкуването в клас 85сс, все още не е ясно.
Клас МХ2. Както винаги, гвоздеят в програмата на Grand Prix Bulgaria в Троян ще бъде  битката в клас МХ2, където ще видим троянецът Майкъл Иванов, състезаващ се за отбора на студентите от НСА моторспорт, град София. Винаги е трудно за Майкъл на местна почва, не само заради поетия, негласен ангажимент трофея да остане в Троян (както всеки път), но и от факта, че всички състезатели от групата желаят да победят Иванов на собственото му трасе. А желаещите не са никак малко, имайки в предвид, че това е финалния кръг на шампионата и всеки иска да увенчае труда си през годината с едно добро класиране. Освен на Майкъл, най-трудна ще бъде задачата на Йанис Туразидис от Гърция (Yamaha, 171 точки), който след силен старт в началото на сезона, леко започна да осъзнава колко труден и оспорван клас МХ2 и в Самоков дори пропусна подиума. Тони Цветков (Панчо Рейсинг тийм, Yamaha, 156т.) е лидер в класирането на клас МХ2 Junior и е втори в подреждането на МХ2, следван от Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 144т.). И двамата обаче имат сериозен конкурент в лицето на Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 116т.) който пропусна състезанието в Сараево и не отбеляза точки в Яница, като тези липси го нареждат на 6-тото място в класирането до момента. Пред Хакан се намират Любомир Васев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 119т) и съотборника на Васев – Момчил Иванов (КТМ, 129т.). Едно е ясно в клас МХ2 – всяка грешка, закъсване или технически проблем в Троян могат да костват позиции и ценни точки в края на сезона за всеки един състезател и това със сигурност ще промени тактиката на някой пилоти.
Клас МХ1. Към своята нова (трета поред) титла в класа на най-мощните машини се е запътил румънецът Адриан Радуца (Yamaha, 168т.), който обаче този път ще срещне сериозен отпор в лицето на завърналия се в шампионата кипърски пилот – Хризантос Хараламбос (КТМ), както и българските момчета Симон Венев (НСА моторспорт, Kawasaki, 132 точки), Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ, 103т.), Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг тийм, Kawasaki, 88т.) и други. Адриан определено ще кара тактически на това състезание с цел да утвърди постигнатото през сезона и да вземе златото в Троян, но дали това ще се случи, ще разберем в неделния ден.
Клас МХ.  Интересна е ситуацията в клас МХ, където ни очаква многолюдна група пилоти, където обаче на върха се установил Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 160т.) и детронирането му от там би било доста трудна задача, имайки в предвид, че вторият в класирането – Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) се намира на 33 точки след Атанас. В последните няколко състезания, пилотите които видяхме на подиума бяха толкова разнообразни, че би било трудно да споменем някой, без да пропуснем друг, но някой имена изпъкват сред останалите: Мартин Тодоров (Еърмакс Рейсинг), Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ), Владимир Попов (НСА Моторспорт, Kawasaki), Кристос Тамарас (Гърция, КТМ) и други.
И все пак, кои ще бъдат шампионите в BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2017 щевидим  в неделя на мотополигон Троян – град Троян. Събота – квалификации и първи манш за клас МХ, неделя – официално откриване в 10:30 и девет състезателни манша очакват феновете на истинския мотокрос.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.