TrialGP: Тони Боу стана световен шампион и за 2022 г

Световният шампион Тони Боу, спортистът с най-много световни титли на планетата, добави още една във своята огромна витрина. Този уикенд в Италия, състезателят на Repsol Honda математически подпечата 16-та титла в TrialGP. Тя е 32-ра в кариерата му в световния шампионат.

В първото изпитание в Понте ди Леньо, Италия, състезателят на Repsol Honda Trial Team завърши на второ място. То му бе достатъчно, за да добави нова титла в TrialGP, едно състезание преди края на шампионата. Сега Тони Боу притежава 16 титли на открито, добавени към още 16 титли на закрито или общо 32.

Състезателят на Montesa Cota 4RT спечели шест от деветте изпитания до момента.

От 2007 г. насам Боу печели всички световни първенства, в които е участвал: 32 индивидуални титли. Към тях трябва да добавим и изявите му с националния отбор на Испания в Триала на нациите, където до момента има още 16 титли. Тони Боу е спечелил общо 131 от 237 състезания в TrialGP и 73 от 98 в X-Trial.

Дебютът на алпийския град Понте ди Леньо като място за провеждане на Световния шампионат на TrialGP не можеше да бъде по-положителен за Тони Боу и целия екип на Repsol Honda Trial, въпреки че самото трасе се оказа не толкова лесно. Ездачите трябваше да се изправят пред трудно, лесно за провал изпитание, с естествени високи планини и гъсто залесени райони. Маршрутът беше пълен с реки и хлъзгави камъни, които затрудняваха сцеплението.

Тони Боу излезе стремително от самото начало. В първата обиколка състезателят на Repsol Honda успя да преодолее някои от най-трудните участъци от трасето. Но допусна някои нехарактерни грешки, които в крайна сметка го свалиха до петото място. Във втората  Боу обиколка беше решен да компенсира изпуснатото и поправи много от грешките. В крайна сметка той зае трудно спечеленото второ място.

То обаче му беше достатъчно, за да спечели 16-та поредна световна титла в TrialGP. Така каталунският ездач добави още една корона към тази в X-Trial, която спечели преди две седмици.

Първи стана представителя на домакините Матео Гратарола с Beta. Трети финишира Адам Рага с TRRS.

Във второто състезание на другия ден, световният шампион за 2022 г., Тони Боу, завърши сезона с победа в Понте ди Леньо. Montesa добави нова титла при конструкторите.

Тони Боу добави финалните щрихи към шампионата, грабвайки последния триумф. Изпитанието в Понте ди Леньо се оказа по-лесно от това в предишния ден. Организаторите направиха някои модификации на определени участъци. Така то стана не толкова сложно.

Въпреки това, Тони Боу показа страхотна техника и мъжество в карането през целия ден, с отлична втора обиколка. С последния си триумф в Понте ди Леньо означава, че той завършва сезон 2022 с общо 7 победи, 3 втори места и нова световна 16-а корона на TrialGP.

Последният ден на световния шампионат TrialGP също беше специален ден за Montesa. Благодарение на страхотната работа на мотоциклетистите на марката в категориите TrialGP и Trial2 през целия сезон, Montesa успя да спечели 23-та титла при конструкторите.

Този уикенд на 25 септември, световният шампион Тони Боу има поредно участие. То ще бъде пак в Италия, в Монца, където състезателят на Montesa ще вземе участие в Триала на нациите,  като представител на испанския национален отбор.