Световната гала на ФИМ за 2018  г. беше в Андора Световната гала на ФИМ за 2018  г. беше в Андора

На планетата приключи още един уникален сезон в мотоциклетните надпревари. Всичко приключи с една уникална шампионска вечер в Андора. Ла Вела – най-високата столица в Европа, отново беше домакин на престижната гала на ФИМ. Тя събра шампионите от всички дисциплини на две колела. Повече от 30 световни шампиони на ФИМ бяха удостоени през 2018 г.

Сред всички носители на короната, бе и световният шампион на MotoGP Марк Маркес (Repsol Honda). Маркес не е непознат за тази гала, след като спечели пет от последните шест корони във висшия клас. Испанецът е най-младият седемкратният световен шампион, като добави още един златен медал в колекцията си, който грабна през 2018 г. Той се присъедини към гала до 2018 г. световен шампион Moto2 Франческо Багная след своята впечатляваща година и друг рекордьор и световен шампион,  но в Moto3 – Хорхе Мартин. На сцената бе и Раул Фернандес, който също дойде, за да вземе своята награда за победата в световния шампионат на ФИМ CEV Repsol Moto3. Това става преди дебюта му в пълния сезон в Moto3 през 2019 г.

Сред многото други присъстваха шампионът на WorldSBK Джонатан Рей, който записа рекордна четвърта поредна корона, шампионът на WorldSSP Сандро Кортезе, който за втори път печели титлата след тази в Moto3 за 2012 г.  В Ла Вела бе и първата дама световен шампион – Ана Караско, която взе титлата в WorldSSP300.

2018 FIM Awards – – Ceremony

Главният изпълнителен директор на Dorna Кармело Еспелета получи и наградата от името на Dorna, като компанията беше отличена с изцяло новата “Награда на ФИМ за бъдещето”, която има за цел да възнагради онези, които работят за подобряването и развитието на младежите във всички дейности, свързани с мотоциклетите.  Това бе дадено и като признание за невероятната програма „Пътят към MotoGP“.
С това тази година сезонът завърши, но всички гледат напред към следващата 2019 г.  Всичко започва в началото на февруари на Сепанг в Малайзия, където започват отново тестовете. Шампионът Марк Маркес ще се бори, за да защити короната си. В същото време Багная и Мартин се изправят пред ново предизвикателство в по-горния клас.

 

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *