Супер уикенд за автомобилния спорт – 43-а в Шумен, трима в Сърбия, масовка в Калояново

Преди две седмици „падна ембаргото“ на автомобилния спорт. Този уикенд дори има три състезания. Единият е планинското в Шумен – първи кръг от националния шампионат.  Другият старт е рали „Златибор“ в Сърбия. Третата надпревара е на пистата „Дракон“ край Калояново за едноименната Купа. Тя е учредена от собственика на пистата Христо Стоилов.
Заявките за старта на планинското изкачване Шумен 2020 е доста сериозно – 43 автомобила. Известното до миналата година планински старт с името „Мемориал Валери Великов“, сега е е с нов организатор. Стартът трябваше да бъде в средата на април, но тогава България бе в извънредно положение.

Рекордът от миналата година с 83 участници няма да бъде подобрен.

С най-много заявки от 43-те са варненския клуб Флат Аут с 11 участници. Двама от тримата първенци в трите отделни категории, ще се пуснат по трасето. Това са Динко Иванов (Кат. 1) със Citroen С2 Max от АСК Стара Загора и Пламен Камбуров (Кат. 3) от новия клюб  ЕлВи Ауто Рейсинг. Камбуров  ще кара Skoda Fabia R5. Това е третия му пореден отбор, като съотборници са му Симеон Иванов и Огнян Патенов. Събра ги дългогодишният механик на Камбуров – Лъчо Воденичаров.
На трасето няма да видим двама от добрите шуменски състезатели – Христо Манолов и Мартин Сурилов, заради проблеми с техниката. Затова пък ще има румънец – Емил Джиня с протопип Norma.
Три български екипажа ще стартират в еднодневното сръбско рали „Златибор“. То е спринтово – с 6 етапа и 58 състезателни километра, а общата дистанция е 98.31 км.

С №1 са нашите шампиони Миролсав Ангелов и Георги Гаджев с новата Skoda Fabia R5 Еvo. Това е дебютът на новата бегачка, с която Миро  направи досега само тестове за настройки. Демек – в Сърбия е „бойното кръщение“ на колата.
Дебют за сезона прави и Екатерина Стратиева с Peugeot 208 R2. Колата на европейската шампионка мина цялостна ревизия в Моторспор академията в Твърдица. Катя се пуска в Сърбия за първи път от 10 години насам.

Ралито е задължително за Стратиева и нейния навигатор Ангел Башкехайов (б.р. Георги Аврамов има бизнес ангажирменти по време на ралито),  преди старта на Рали ди Рома Капитале – кръг от европейския шампионат.

Според Пепи Гьошев от МСА,  двете бегачки са подготвени. Въпреки това ще се правят още настройки. За италианския старт се предвижда още един тест в Увиедо.
Третият тандем в Сърбия е сливенски – Георги Василев и Стефан Добрев. Дуетът на Дианел е със старото и вярно Mitsubishi Lancer Evo 9. Те също тестват колата, но за рали Твърдица – първия кръг от нашия шампионат.  Интересното е, че Василев и Добрев за последно стартираха миналата година именно в рали „Сърбия“.
Колко участника ще се съберат на пистата в Калояново, не се знае. Обикновено са над 70. След като това е първи старт от Купа Дракон,  може и да са повече. Любителите на автомобилния спорт досега не са имали поле за изява.
Снимки Петко Станчев и архив


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.