Stellantis и Archer обединяват усилията си за производството на електрическия самолет Midnight eVTOL

Stellantis N.V. и Archer Aviation Inc. обявиха, че ще разширят значително партньорството си, като обединят усилията си за създаването на вертикално излитащия и кацащ самолет Midnight eVTOL. Производството му е планирано да започне през 2024 г. в новооткрития завод в Ковингтън, САЩ. Midnight eVTOL е проектиран да бъде безопасен, устойчив и тих. С очаквания над 450 кг полезен товар ще може да превозва четирима пътници и пилот в обхват до 160 км, като е оптимизиран за последователни пътувания на къси разстояния от около 32 км. Времето за зареждане между тях ще бъде приблизително 10 минути.

Партньорството между Stellantis и Archer в индустрията за градска въздушна мобилност ще използва силните страни и компетенциите и на двете компании за пускането на самолета Midnight на пазара. Archer ще участва със своя експертен екип, електрическо задвижване и сертифициране, докато Stellantis ще допринесе с модерни производствени технологии, ноу-хау, специалисти и финансов капитал. Стремежът е да се постигне бързо увеличаване на
производството на самолетите, което да отговори на плановете за масовата им поява на пазара, като същевременно позволи на Archer да избегне разходи от стотици милиони долари при превръщането на летателните превозни средства в комерсиален продукт.

Целта на Stellantis е да създава масово самолета eVTOL на Archer като негов екслузивен договорен производител. Като допълнителен знак за своята ангажираност с проекта автомобилният концерн ще предостави до 150 милиона долара собствен капитал на Archer през 2023 и 2024 г., в зависимост от постигането на определени бизнес параметри през настоящата година.

Stellantis също възнамерява да увеличи стратегическия си дял в Archer чрез покупката на акции на свободния пазар. Всички тези действия ще позволят на Stellantis да стане дългосрочен и ключов инвеститор в американската компания.
Stellantis е стратегически партньор на Archer от 2020 г. чрез различни инициативи за сътрудничество и става инвеститор на компанията от 2021 г. През това време Archer използва задълбочения опит в производството, веригата за доставки и опита в проектирането на Stellantis във връзка с усилията си да разработи и предлага масово своя самолет eVTOL.