SPARK разширява автопарка си със 100 автомобила Peugeot e-208 и Opel Corsa Electric, закупени от SFA

Услугата за споделена мобилност – SPARК, разширява автопарка си в България със 100 нови автомобила, закупени от „София Франс Ауто“ (SFA). Петдесет от тях са Peugeot e-208 и петдесет – Opel Corsa Electric, като доставката и въвеждането им в SPARK ще се осъществява поетапно. С тази сделка общият размер на автопарка на SPARK в България достига над 750 напълно електрически автомобила.
Двата електрически модела, които ще внесат лятно настроение по улиците, бяха представени на специално събитие днес в столичния търговски център The Mall, където се намира и най-големият хъб от станции за бързо и супер бързо зареждане на електромобили в страната – над 20 зарядни точки с мощност до 180 kW.


„Радваме се, че за втори път в рамките на няколко месеца можем да обявим увеличение на автопарка си и то отново в значителни размери. С тези два нови модела можем да отговорим както на нарастващото потребителско търсене в София и Пловдив, така и на повишения интерес за корпоративно ползване на услугата SPARK от страна на компании, които търсят възможности за ефективно увеличение на служебния автопарк с електрически автомобили, подобряване на транспорта от и до офиса, както и социални стимули за служителите“ – коментира Димитър Стоянов, изпълнителен директор на SPARK за България.
Ключово предимство за избора на Peugeot e-208 и Opel Corsa Electric е, че са представители на по-новото поколение електромобилност. За него е характерно по-висок клас на оборудване, повече системи за сигурност и за подпомагане на управлението, и възможен пробег от над 300 км, като колата поддържа възможност за зареждане с до 100 kW и отнема около 30 минути да се зареди напълно на бързозарядни станции с такъв капацитет.


SPARK е услуга, която позволява наем на електрически автомобил през мобилно приложение, както краткосрочно – за няколко минути или часа, така и за дни, седмици и дори месеци чрез дългосрочни пакети. Калкулирането на стойността за услугата е на база време и изминати километри, а наемането и освобождаването на колите се извършва през мобилното приложение и във всяка точка в рамките на обособените SPARK зони в София и Пловдив, които покриват по-големите части и на двата града.
„Радостни сме, че един от водещите оператори за споделена мобилност в Европа избра именно нашите автомобили за разширяване на капацитета си. Благодарение на усилията на търговския екип на едно от най-успешно представящите се дилърства на „София Франс Ауто“ – „SFA Retail София-1“ на бул. „Цариградско шосе“, както и с подкрепата на много други колеги и партньори, днес имаме възможност да финализираме първия етап от тази доста мащабна сделка за стандартите на България. Преговорите за нея се водеха над три години и заедно трябваше да се справим с немалко предизвикателства, породени от
постоянно променящата се обстановка. Надявам се обаче, че днес поставяме началото на едно дългогодишно партньорство между SFA и SPARK“ – коментира Калоян Кутин, търговски директор на SFA.

Peugeot е-208 – до 362 км пробег с едно зареждане

Peugeot e-208 притежава най-съвременните системи за сигурност и е много приятен за шофиране благодарение на електрическата си технология в комбинация с PEUGEOT icockpit® и компактния си волан. Двигателят с мощност 100 kW (136 к.с.) и въртящ момент 260 Нм от 0 км/ч подсигурява незабавна реакция.
Пробегът с едно зареждане на батерията от 50 kWh е 362 км. Моделът е проектиран за ниска средна консумация на енергия от около 13,3 kWh на 100 км. Може да бъде зареждан както на стандартна AC станция (11 kW), така и на бърза DC станция (100 kW), която осигурява от 20% до 80% от капацитета на батерията за по-малко от 25 минути.


„E-208 е най-продаваният електромобил в сегмента си за изминалата година в Европа и илюстрира успешната електрификация на гамата на Peugeot, както и стратегията на бранда до 2030 г. да се предлагат единствено електрически автомобили“ – допълни Калоян Кутин, който е и бранд мениджър на Peugeot към SFA.

Opel Corsa Еlectric – до 359 км пробег с едно зареждане

Corsa Еlectric е компактен, маневрен и практичен автомобил, перфектен за градски условия. Моделът предлага най-модерните технологии в сферата на електрическата мобилност, включително термопомпа като част от стандартното оборудване, както и множество системи  за асистенция на водача. Разполага с изцяло дигитално инструментално табло и с до 10-инчов сензорен екран за мултимедията с възможност за репликиране на смартфон.

Със своя автономен пробег от 359 км според стандарта WLTP1, петместният автомобил е напълно подходящ за ежедневна употреба без никакви ограничения. Акумулаторната батерия с капацитет 50 kWh може да се зареди до 80% само за 30 минути. Удоволствието от шофирането също е гарантирано благодарение на задвижващата система на модела. Чрез максималната си мощност 100 kW (136 к.с.) и въртящ момент 260 Nm, който е на разположение по всяко време, електрическият модел има отлични реакции и превъзходна динамика на пътя.


„За нас е голямо удовлетворение, че SPARK се спряха и на марката Opel за увеличението на автопарка си. Сигурен съм, че Corsa Electric много бързо ще демонстрира и докаже своите отлични експлоатационни качества, комфорт и динамика при шофиране. Вярвам, че моделът скоро ще стане предпочитан избор за клиентите на SPARK. Желаем на всички тях безаварийно и прекрасно преживяване със споделената мобилност, осигурена на толкова високо и професионално ниво от нашия партньор“ – коментира Вихрен Горанчев, бранд мениджър на Opel към SFA.
Снимки Тони Тончев