Скутерът Honda PCX125A за 2018 г. идва сериозно променен Скутерът Honda PCX125A за 2018 г. идва сериозно променен

Един от най-популярните скутери на Honda – PCX125A,  ни изненада със сериозен фейслифт за 2018 г. Впечаталяващ дизайн и високи технологии. Освен това новият PCX има нова тръбна стоманена дуплексна рама, нови джанти и гуми, както и подобрено задно окачване, спирачките вече са с ABS, а двигателят предоставя повече максимална мощност, и изключителна горивна ефективност.

PCX125A е един от скутерите с най-успешна история в двуколесната линия на Honda. От момента на лансирането му през 2010 г. до момента само в Европа са продадени над 140 000 бройки. Успехът му се дължи на изпитаната формула Honda – неговият стилен, модерен дизайн позволява да се впише елегантно в стила на градския начин на живот, а компактните му размери гарантират, че ще улесни Вашето пътуването през натоварения трафик, и ще намери лесно своето парко-място..

2018 Honda PCX125

Удобната седалка и изправената позиция на водача, място за фулфейс каска под седалката, както и цялостната изработка на екстериора осигуряват ниво “X” на Personal Comfort, от където идва и името на модела: PCX. И най-важното: скутерът не е скъп, и е лесен за обслужване, което допълнително стимулира популярността на PCX.
През 2010 г. PCX е първото двуколесно превозно средство в Европа, което разполага с технологията Idling Stop (Старт-Стоп). Две години по-късно става първият скутер в Европа, който използва ултра-ефективния подобрен двигател на Honda (eSP). През 2016 г. машината отговаря на стандата EURO4 и сега, за да се задържи на изключително конкурентния пазар, за 2018 г. PCX125A идва с основна актуализация на дизайна, чисто ново шаси и повече мощност на двигателя. У нас, в дилърствата на Honda скутерът PCX 125/WW125 ABS ще се появи през май на цена от 7499 лв. с ДДС.

Атрактивният дизайн винаги е бил от ключово значение за PCX125. Неговото надграждане е видимо в модела за 2018 г., като естествените контури дават още по-силно съдържание на стила. Скутерът е по-функционален, като има повече свобода на движение на ездача, увеличен багажен обем под седалката променен LCD инструментариум, който съответства на LED предните и задни светлини. Новата тръбна стоманена двойна рама увеличава здравината и подобрява управлението в града; преработеният дизайн на джантите намаляват теглото, независимо че гумите са по-големи. Амортисьорите разполагат с пружини, променящи се на три положения и увеличен ход.
Като запазва изключителната си икономия на гориво, двигателят постига по-голяма мощност, благодарение на преработената въздушна кутия, входа и отработените газове, без да се жертва въртящият момент при ниските обороти.

2018 Honda PCX125

Новият PCX125 използва нови, естествени контури на непрекъснато променящи се криви, предоставяйки силен визуален ефект и високо ниво на усещане. Отново гладките, големи площи са боядисани в основния цвят, а връзката отпред назад е без прекъсване. Долната част е много по-интегрирана в цялостния стил на скутера.
Редизайн са претърпели капакът на двигателя и входът на въздушната кутия, които са оформени като интегрирани части. С цвят на метално сребро, капакът на двигателя подчертава здравата механична якост. Над него има черен капак, който включва входа за въздух.
Дизайнът на предната част на новия PCX125 също така налага стилна и уникална идентичност. LED светлините и LED мигачите оформят новото лице на скутера. Същото може да се каже и за задната светлина, която е все още двустепенна, но с по-големи размери за по-голяма видимост.
Изгледът на мотоциклета е подобрен – използването на черно върху хром около кормилото добавя премиум усещане, както и хромираните заострени краища на ръкохватките. Големият джоб отляво може да събере бутилка за вода или напитки и сега има по-широк капак, който улеснява достъпа на ездача до съдържанието. Освен това има и адаптор от 12V прав ток.
Височината на седалката е увеличена с 4 мм до 764 мм, и е по-удобна от стария вариант благодарение на увеличената до 540 мм широчина на  корпуса. Новата рама позволява на основата за краката да бъде изнесена напред, като така има повече пространство. Както седалката, така и капакът на горивото се отварят с помощта на бутоните с едно натискане. Обемът на багажното под седалката е увеличено с 1 л – до 28 л и събира лесно фулфейс шлем.  Новият дизайн на централната конзола представя цялата информация, която е лесна за разчитане. LCD дисплея показва скоростта, а също има километраж, показва изминатото разстояние, горивото в резервоара, средната консумация на гориво и индикатор за спиране на празен ход.
2018 PCX125 ще се предлага в четири цветови варианта: Pearl Cool White, Pearl Nightstar Black, Matt Carbonium Grey Metallic, Pearl Splendor Red.

2018 Honda PCX125

PCX125 за 2018 г. има ново шаси. Тръбният стоманен “опорен” дизайн на предишния модел е заменен със стоманена дуплексна рама. Това подобрява способността за управление и усещане на машината, без да се губи от маневреността в града, с която PCX е известна от създаването си. Към това трябва да добавим удобната и релаксираща позиция за езда. За пръв път в скутер на Honda пластмасовият основен обтекател заема мястото на стоманената конструкция, използвана преди. Редизайнът на рамата е намалил 2.4 кг от структурата.

Междуосието е с 2 мм по-късо при 1313 мм, а геометрията на кормилното управление остава същата, с 27 градуса и 86 мм ход. Общото тегло на борда е 130 кг. И предното, и задното колела са по-леки, и с по-тънки джанти, с нов дизайн  и с 8 спици, а не с 5 като при стария модел.
Предницата тежи 7% по-малко (0.2 кг), а задната част спестява 11% (0.5 кг). Размерите на гумите са също по-големи – 100/80-14 предни и 120/70-14 задни и в комбинация с новите колела не само осигуряват по-леко натоварване, но и допринасят за икономията на гориво благодарение на намалената деформация на гумата.
Предната вилка е непроменена – 31 мм с 89 мм ход, но задните амортисьори са изнесени към двигателя. Тристепенно регулируемата пружина на задния амортисьор  допринася за по-комфортно пътуване независимо от терена.

2018 Honda PCX125

Спирачките са с двубутални апарати и 220 мм предна дискова и 130 мм задна барабанна. Едноканалният ABS работи на предната спирачка.

Двигателят е SOHC с течно охлаждане,  два клапана на цилиндъра и с обем 125 куб. см. Агрегатът на PCX125 е усъвършенстван Smart Power (eSP), който захранва PCX125, е компактен, с отлично представяне, тиха, гладка работа и намалени емисии на CO2. Двигателят осигурява повече мощност при високи обороти, без  спад на въртящия момент. Това е била и целта на инженерите – да се подобри производителността при по-високи скорости. Върховата мощност сега е с 3 кВт по-голяма до 8,99 кВт @ 8500 об / мин, с въртящ момент от 11,8 Нм при 5000 об / мин.

За по-голям ефект кутията на въздушния филтър е увеличена с един литър. Входът е разположен отляво, а местоположението и профилът на вътрешните части са преработени, за да се даде възможност за най-плавно преминаване на въздушния поток. С 2 мм по-голям диаметър – до 26 мм дроселната клапа взима повече въздух, а вътрешните части на отработените газове са оптимизирани за подобряване на потока и имат по-голям трипътен катализатор.
Компактният радиатор е интегриран в екстериора отдясно и използва нов дизайн на капака с по-голям обем на двата изпускателни отвора, за да се подобри предаването на горещ въздух. Това подобрение означава по-малък вентилатор със 7 мм – 125 мм. Така е постигнато по-ефективно охлаждане, без да е необходимо по-голям радиатор да се справи с допълнителната топлина, генерирана от увеличената мощност.
Също така е преработена скоростната кутия V-Matic, като сега е с разширен диапазон на предавателните отношения. Тази промяна поддържа ускорение в нискоскоростния диапазон е намалява триенето на ремъка. Така се постига изключителна горивна ефективност, като с 1 литър бензин, скутерът изминава 47,6 км . така с един резервоар от 8 л могат да се изминат над 400 км. Старт-стоп системата автоматично спира двигателя след три секундиработа на празен ход, и го стартира незабавно веднага след като се подаде газ с ръкохватката.

За икономията на гориво спомагат и технологиите, разработени  в следствие на изследванията за намаляване на триенето. Компактната горивна камера и оптимизираното време за запалване се комбинират с ефективното охлаждане на горивната камера. Диаметърът и ходът на буталото са 52,4 x 57,9 мм, при степен на сгъстяване 11,0: 1.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *