Škoda Octavia: Освежаване на бестселъра на марката

› Екстериор с визуални и функционални подобрения, и нови LED матрични основни светлини от второ поколение

› Интериорът се предлага с девет избора на дизайн, изграден от устойчиви материали и 13-инчов дисплей за информационно-развлекателната система; чатбот ChatGPT ще бъде интегриран като стандартно оборудване в автомобила на по-късен етап

› Четири бензинови и два дизелови двигателя с до 195 kW (265 к.с.), в допълнение с варианти на мек хибрид

› Нови асистиращи системи за още по-модерна активна и пасивна безопасност

› Škoda Octavia Sportline и RS – два впечатляващи, подобрени спортни варианта на модела  

Škoda Auto обновява лифтбек и комби версиите на своята емблематична Octavia. С повече от 7 милиона продадени бройки, това е най-продаваният модел на марката. Неговото четвърто, модерно поколение вече е с освежена визия, която включва обновена решетка на Škoda и ново второ поколение LED Matrix основни светлини. Клиентите се възползват от още по-всеобхватно стандартно оборудване като 10-инчов дигитален дисплей и двузонов климатроник. Освен това делът на устойчивите материали в автомобила се е увеличил значително. Допълнителни системи за сигурност и асистенция подобряват активната и пасивната безопасност в автомобила, а новата структура на оферирането предоставя допълнителни възможности за индивидуализация.

 Клаус Целмер, председател на борда на директорите Škoda Auto, казва: „Нашите клиенти с право очакват много от Octavia и това обновяване извежда нашия най-продаван модел на следващото ниво. Иновации като напълно преработена информационно-развлекателна система, нови системи за безопасност, повишено използване на устойчиви материали и по-мощни основни светлини, го правят още по-подходящ автомобил за ежедневните изследователи. Убеден съм, че най-новата ни Octavia ще изненада и зарадва своите водачи и пътници, затвърждавайки позицията си на най-популярния ни автомобил.“

Мартин Ян, член на борда на директорите на Škoda Auto за продажби и маркетинг, казва: „Octavia е гръбнакът на марката Škoda. След четири моделни поколения и над 7,15 милиона продадени бройки, модернизираната Octavia ще продължи тази история на успеха. С изискан външен вид, нови асистиращи системи и най-съвременна информационно-развлекателна система с 13-инчов централен дисплей за първи път, нашият актуализиран бестселър е настроен да запази позицията си на един от най-успешните модели в Европа. Убеден съм, че автомобилът ще продължава да впечатлява ежедневните изследователи – със своята гъвкавост, атрактивен дизайн и отлично съотношение цена/качество.“

Четвъртото поколение на Octavia навлиза в следващата си производствена фаза с обновления, които включват нов, подобрен дизайн с обновени предна и задна брони и актуализираната решетка на Škoda. Нови са и второто поколение LED Matrix предни основни светлини, ревизирани LED задни светлини с анимирани пътепоказатели и лети джанти с нов дизайн. Новата структура на гамата включва четири нива на оборудване – Essence, Selection, Sportline и RS – както и девет избора на дизайн за интериора.

В допълнение към новите и устойчиви материали за седалките, приборното табло и панелите на вратите, 10-инчовият дигитален дисплей вече е стандартен за някои варианти на модела. Познатият 10-инчов виртуален кокпит, представен при пускането на пазара на четвъртото поколение Octavia, продължава да се предлага. За първи път при Škoda Octavia 13-инчов инфоразвлекателен дисплей е наличен като опция. Базираният на изкуствен интелект чатбот ChatGPT ще бъде интегриран в гласовия асистент Laura като стандартно оборудване. Интегрирането на ChatGPT в гласовия асистент Laura въвежда разнообразие от нови възможности, които далеч надхвърлят предишните гласови команди. Интелигентният асистент за паркиране и дистанционният асистент за паркиране също правят своя дебют в Octavia. Гамата от двигатели се състои от два 1.5 TSI бензинови двигателя, предлагани като опция с мека хибридна технология, два по-мощни 2.0 TSI бензинови двигателя и два дизела. Мощностите варират от 85 kW (115 к.с.) до 195 kW (265 к.с.).

В допълнение, Škoda Auto разширява своето цялостно портфолио от функции за активна и пасивна безопасност: нов асистент, подпомагащ вниманието на пътя и следящ сънливостта сега използва широк набор от данни и параметри за оценка на поведението на водача. В допълнение, обновената Octavia идва с до 10 въздушни възглавници.

Бестселърът на Škoda и неговата история на успеха

Модерната Škoda Octavia е опората на чешкия автомобилен производител и любимец на клиентите още от началото на производството й, преди 27 години, през 1996 г. Нейните четири моделни поколения до момента са привлекли повече от седем милиона клиенти на повече от 60 пазара със своя щедър обем, модерни технологии, изключително ниво на безопасност и отлично съотношение цена/качество. Octavia също е високо ценена от международните медии. Например, четвъртото поколение беше финалист на “Кола на годината” в Европа през 2021 г. и спечели “Кола на годината” в Швейцария през същата година.