Škoda Motorsport награди шампионите си, сред тях и Мирослав Ангелов Škoda Motorsport награди шампионите си, сред тях и Мирослав Ангелов

Škoda Motorsport отпразнува своя най-успешен сезон в своята 118-годишна история. По този повод сърба всички свои шампиони на традиционната пресконференция в края на годината. Екипът от Млада Болеслав имаше един страхотен сезон 2019, като спечели световната титла във категорията WRC 2 Pro. Триумфира в пет регионални рали първенства на ФИА. Също така и в 23 национални първенства, където пилоти с Škoda Fabia R5 спечелиха титлите.  Сред тях бяха и българските рали шампиони – Мирослав Ангелов и Георги Гаджев.

Кристиан Щрубе – шеф на техническото развитие на Škoda Auto поздрави всички шампиони. Той заяви: „След успешната 2019 г., ще акцентираме още повече върху нашите клиенти и ще подкрепяме младите пилоти. Както вече го направихме преди. С нашата бърза и надеждна Škoda Fabia R5 evo, ние имаме подходящия автомобил. С него се състезаваме на най-високо ниво, в световния рали шампионат. Така можем да направим и 119-ата година от историята ни в автомобилния спорт отново успешна, заедно с нашия страхотен екип!

Безспорно най-голям успех Škoda Motorsport в WRC 2 Pro, като спечели всички световни титли – при пилотите с Кале Рованпера, при навигаторите с Йоне Халтунен и при производителите WRC 2 Pro.

За последната титла, която чешкият производител печели за пета поредна година, освен Кале Рованпера, принос има и чешкия пилот Ян Копецки с навигатори Павел Дреслер и Ян Хрлоушек. Най-интересното е, че Škoda Fabia R5 Evo нямаше нито едно отпадане по технически причини. След две успешни години в чешкия заводски отбор, младият Рованпера и навигаторът му поемат друго предизвикателство. Те ще карат за заводския отбор на Toyota. Директорът на Škoda Motorsport  Михал Храбанек каза: „Още със създаването на Škoda Fabia R5 Еvo знаехме, че разполагаме с много силен автомобил и ще успеем. Кале и Йона го направиха, като спечелиха световната титла. След две успешни години те ще напуснат чешкия заводски отбор, отправяйки се към ново предизвикателство. Желаем им искрено всичко най-добро в бъдещето им, да успеят и да побеждават. Сега сме напълно концентрирани върху правилната подготовка на следващия рали сезон.“

Преди пресконференцията всички присъстващи журналисти и гости,  седнаха отдясно на Рованпера и Копецки.

Те се повозиха на специално изградено трасе с дължина около 5 км в гора, в околностите на град Добриш. Беше избрана комбинация от различни настилки – гладък макадам, прави със скокове, черен горски път и малко асфалт. Завоите бяха разнообразни – и бързи, и обратни, и затворени… На мен ми се падна да бъда отдясно на Ян Копецки. Изживяването е невероятно, а на правите, той караше на места със 140-150 км/ч. Преди това техническият директор на тима Ерик Момей обясни как се правят настройкити на състезателната кола за различни настилки.

При клиентските отбори на Škoda, французите Пиер-Луи Лубе, син на познатия у нас пилот Ив Лубе и навигаторът Венсан Ландо спечелиха шампионата WRC 2 за частни отбори.

Това също е част от световните успехи на чешката марка. Зад волана на Škoda Fabia R5 британците Крис Инграм и Рос Уток спечелиха европейския рали шампионат (ERC). Филип Мареш и Ян Хлоушек от Чехия спечелиха европейския рали джуниър шампионат ERC1. Марвин Сингх Байран от Индия и британския му навигатор Дрю Стурок станаха първи в рали шампионата на Африка (ARC). Мексиканецът Рикардо Тривиньо и познатият навигатор от Испания Марк Марти, карал с Карлос Сайнц и Дани Сордо, спечели рали шампионата на Северна и Централна Америка на ФИА (NACAM).

Освен тези призьори, на подиума излязоха и 23-те екипажа, които са спечелили титли, като са участвали с заводски подготвени автомобили. От Škoda Motorsport се гордеят, че успяват да задоволят интересите на совите клиенти, като им дават побеждаваща кола. Досега от завода за състезателни автомобили са излезли повече от 320 коли Škoda Fabia R5.

На награждаването Мирослав Ангелов и навигаторът му Георги Гаджев бяха повикани втори, след шампиона на Белгия. Те получиха награди както всички шампиони. Стана ясно, че Миро Ангелов очаква в началото на 2020 г. и новата си състезателна кола Škoda Fabia R5 Evo. Тя вече е поръчана в Млада Болеслав, където заедно с Георги Гаджев бяха на посещение в завода.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0