Škoda Enyaq RS iV постави два рекорда на Гинес със 7,35 км непрекъснат дрифт на лед

На замръзналото езеро Щортярнен , Швеция електромобилът направи 39 обиколки на трасето за 15 минути и 58 секунди

Škoda постави два световни рекорда за дрифт на лед с Enyaq RS iV SUV. Изцяло електрическият спортен модел на марката успя да измине 7,351 км непрекъснат леден дрифт за 15 минути и 58 секунди. Зад волана му бе автомобилният журналист Ричард Мийдън на кръгло трасе върху замръзналото езеро Щортярнен, Швеция. С това постижение той взе титлите за два от рекордите на Гинес: „Най-дълъг непрекъснат дрифт на автомобил върху лед“ и „Най-дълъг непрекъснат дрифт на електромобил върху лед“ в началото на 2023 г.

Enyaq RS iV SUV направи 39 дрифт обиколки на 188,5-метровото замразено зимно трасе с максимална скорост от 48,69 км/ч. Оборудван е допълнително с висок клас гуми с 5-милиметрови шипове за по-добро сцепление с 40-сантиметровата ледена повърхност. Електромобилът, използван за постигане на рекорда, е стандартен сериен модел, който се предлага и в България – в шоурумите на официалния вносител на марката.

„Изключително горд съм да бъда част от екип, който чупи рекорди отново след 12 години. Кой би си помислил, че ще бъдем тук и ще караме електрическа кола върху лед? Това показва колко много се променя автомобилният свят и колко вълнуващ е той.”, сподели за триумфа си Ричард Мийдън. През 2011 г. британецът отбелязва рекорд за скорост със Škoda Octavia RS на солните полета Боневил в САЩ. А с този от 2023 г. надминава предишния дрифт рекорд от 6,23 км, поставен в Китай през 2022 г.

Enyaq RS iV разполага със спортно окачване и е втората изцяло електрическа Škoda след Enyaq Coupé RS iV, която предлага 300 к.с. и прави ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,5 секунди. Двигателят се задвижва от  82 kWh батерия, която се зарежда бързо – 80% за 36 минути при мощност на зареждане на постоянен ток от 135 kW. Електромобилът е подходящ за пътуване на дълги разстояния с пробег от 500 км с едно зареждане. Въпреки върховата си ефективност този модел притежава и отлични екологични показатели, благодарение на нулевите си локални емисии.