Щофел Вандоорн става съотборник на Алонсо в McLaren Honda от 2017 г. Щофел Вандоорн става съотборник на Алонсо в McLaren Honda от 2017 г.

Щофел Вандоорн ще бъде титуляр в екипа на McLaren Honda през сезон 2017 и ще бъде на мястото на Дженсън Бътън. Самият Бътън не напуска екипа и може да се върне на титулярна позиция през 2018 г. Това обявиха от тима на пистата Монца преди Гран При на Италия. На пресконференцията присъстваха Рон Денис и шампионът от 2009 г., за който това е 17-и сезон във Формула 1, като последните 7 са в Уокинг.

След дълги разговори на Спа и след това по телефона през цялата лятна пауза Дженсън и Денис стигнали до контракта, който е нещо иновативно във Формула 1 по думите на Рон Денис. Двамата обявиха, че Бътън ще остане на разположение на отбора и ще работи в симулатора и със спонсорите, както и в подготовката на самите състезания, като например ще прави избор на настройки и ще бъде готов да замени всеки от двамата пилоти, ако това се наложи. Според Денис реално съществува и опция Дженсън да се върне титуляр в тима през 2018 г., когато изтече договорът на Фернандо Алонсо, който стоеше днес в моторхоума на екипа в малко странно настроение, видимо малко разочарован, че си тръгва най-добрият му съотборник, както испанецът описа Бътън.

Дженсън каза, че не мисли как за последен път ще се състезава на Сузука, на Сепанг и в другите оставащи стартове. Рон Денис у на мнение, че сега пилотът ще е още по-освободен и по-силен в последните си състезания. Вандоорн обаче е изпълнен с ентусиазъм и свежа сила, от които в тима трябва да се възползват. Бътън вероятно ще е свободен да се състезава в някои други серии, но при всички случаи има договор с McLaren Honda. Той отбеляза още, че се чувства в отлично физическо състояние и начин на живот, като не би искал да го замени, така че ще остане в шампионата.

Попитаха Алонсо дали не се притеснява, че отново ще има за съотборник протеже на McLaren. Испанецът када кратичко: “Щофел не е британец!” Денис допълни: „Пилотите на McLaren за следващия сезон са Фернандо и Щофел. Това е перфектен микс от доказана брилянтност и огромен потенциал. Но преди да кажа каквото и да е за тях, трябва да говоря за Дженсън. Като пилот на тима през последните седем сезона той бе изключителен – и на пистата, и извън нея. През тази година продължава да е такъв. Утре ще стартира в своята 298-ма Гран при и е най-опитният пилот на решетката. Той има договор до клая на 2018 г. ще продължи да е член на екипа ни през следващите два сезона, като ще участва в развитието на колите. Освен това ще бъде готов да се състезава, ако обстоятелствата го налагат. За трети сезон през 2017 г. Фернандо е с отбора. Не е нужно да обяснявам какви са качествата му. Той е един от най-добрите и бързи пилоти, които съм виждал и се гордеем, че е част от отбора. Фернандо бе усърден и търпелив през последните два сезона и споделя с отбора увереността, че през 2017 г. партньорството на McLaren и Honda ще започне да носи силни резултати. Щофел е част от програмата на Макларън за млади пилоти от февруари 2013 г. Стана тестов пилот на тима 11 месеца по-късно. През последните две години и половина имаше много ценен принос в тази си роля, като същевременно се учеше от двама световни шампиони. Вече е готов да се състезава във Формула 1, както доказа и дебютът му тази година в Бахрейн.”

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *