Шампионатът по мотокрос се рестартира край Севлиево

Есенният сезон в републиканския шампионат по мотокрос отново продължава с едно от най-интересните състезания за годината, а именно отборната Купа на България по мотокрос. Състезанието е на мотополигон „Горна Росица” в Севлиево, като за втора поредна година на състезанието ще бъде почетена паметта на Йовко Йовков, дългогодишен кмет на Община Севлиево, народен представител и най-вече, човек който обичаше и подкрепяше мотоциклетния спорт.
Отборната Купа на България по Мотокрос, Grand prix Sevlievo 2016, ще излъчи трите отборни шампионата за сезона в категориите: юноши (класове МХ65 и МХ85), мъже (МХ2 и МХ1) и МХ (за клас МХ).
ЮНОШИ
При юношеските отбори, МХ Рейсинг Симитли от едноименния град към този момент имат най-сериозни шансове за спечелване на Купата. Отборът е със силни пилоти като Димитър Грозданов (МХ85), Димитър Шимов (МХ85) и Станислав Гошев (МХ65). В отборът на НСА Моторспорт е Кристиян Иванов (МХ85) ще бъде подкрепен Християн Георгиев (МХ65), а третият им участник остава засега под въпрос. Ерай Хасан (МХ85) и Радостин Михайлов (МХ65) са двамата пилоти на Несебър Мото, а Тодор Славов Рейсинг Тийм от Варна, ще разчитат на трима в клас МХ65 – Александър Йовчев, Борис Иванов и Максимилан Мадалиев. В състезанието ще видим и лидерът в класирането на клас МХ85 – Николай Малинов от МСК Севлиево, при най-малките от клас МХ65 Виктор Бориславов от Мотоспорт Варна, а също много други пилоти от България и чужбина. През 2015 г. първи носители на Отборната купа при юношите станаха състезателите на Тексим Моторспорт, с. Драгичево, които тази година преместиха състезателите си в НСА Моторспорт и няма да участват.
Мъже
След като през 2015 г., домакините от МСК Севлиево, спечелиха отборния трофей, тази година, дублирането на победата може да се окаже не толкова лесна задача на фона на останалите отбори. В отбора на Севлиево титуляр е Хакан Халми, лидер в класирането на шампионата в клас МХ2, Иван Петров (МХ2), който вече е възстановен след контузията от пролетта, новият пилот в отбора Калоян Илиев (МХ1), Веселин Иванов (МХ1) и Славомир Иванов (МХ2).
НСА Моторспорт привлякоха през август на своя страна Майкъл Иванов (МХ2), който миналата година на същото състезание направи четири победни манша в двата класа (МХ1 и МХ2). Тази година, предварителните планове са той да участва отново и в двата класа, но въпреки това, отборът на студентите има изключително сериозен състав, включващ един от топ състезателите в клас МХ2 – Кристиян Ангелов, ветераните Красимир Градинаров и Бисер Асенов (и двата в клас МХ1), подкрепени от младата надежда Симон Венев (МХ1). Не малко сметки ще трябва да направи мениджъра на отбора, но в това е част от харизмата на това състезание.
Нови в шампионата, но добре известни като състезатели, може би най-голямата новина донесоха от щаба на Еър Макс Рейсинг (Благоевград), които привлякоха петкратния шампион в клас МХ1 – Николай Йовчев. Освен него, в редиците на отбора се нареждат четирима ездачи от клас МХ2: Жулиан Георгиев, Димитър Димитров, Румен Мирчев и Стефан Нейчев. След повече от половин година отсъствие от мотокроса, формата на Йовчев засега не е известна, но определено може да покаже много благодарение на големия си опит.
Мотоспорт Варна разчита на Алекс Димитров (МХ2), Момчил Иванов (МХ2) и Ивайло Иванов (МХ1), но конкуренцията от страна на Панчо Рейсинг Тийм (Гоце Делчев) не е малка: Тони Цветков (МХ2), Васил Георгиев (МХ1) и Николай Кръстев (МХ1), не е малка. Русе Кар Моторспорт са в състав Седат Захиров (МХ1), Георги Изидоров (МХ1) и Николай Иванов (МХ2), а  Литекс Ловеч Моторспорт вклюва пилоти като Георги Тотев (МХ2), Валери Миновски (МХ2) и Христо Миновски (МХ1). В състезанието ще вземат участие и още много топ състезатели, които са членове на по-малки клубове: Георги Георгиев (Текстил Рейсинг, Кърджали),  Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли), Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг) в клас МХ2, както и Атанас Атанасов (Троян Моторспорт), Ивелин Манев (Моторрейсинг Варна) от МХ1 и др. наши и чужди състезатели.
МХ
Третият отборен трофей както винаги е за най-многобройната група състезатели – пилотите от клас МХ. При участие от над 30 състезателя и наличието само на един клас за отборното класиране, напрежението и очакванията са изключително високи. През 2015 г. отборът на Панчо Рейсинг Тийм безапелационно спечели трофея, но тази годината ситуацията е малко различна дни преди състезанието.  Този тим има отлично подбрани топ състезатели в своите редици: Юлиян Райчев, Николай Мутафчиев, Тони Цветков и Петър Илиев, което им дава доста сериозен коефицент за победа. Основната конкуренция идва от други два тима – АИТ Рейсинг Тийм (Пловдив) и Еър Макс Рейсинг (Благоевград). Наред с титулярите Атанас Петров, Янко Зоков, Пламен Петров, Глория Дяксова и Мирослав Самуилов, към селекцията на пловдивчани се присъединиха Стоян Говедаров и скритото оръжие Кадир Масар. Благоеградчани пък от своя страна ще разчитат на многократния шампион Мартин Тодоров, Красимир Божурски, Пламен Петров и Станко Боянов.
Според регламента всеки отбор участва с трима състезатели в категорията МХ и въпреки голямата възможност за избор, горните три отбора могат да бъдат сериозно изненадани от някой от по-малобройните: Велман Моторспорт (Нови хан), Троян Моторспорт 01, Диана Рейсинг (Ямбол), МХ Рейсинг Симитли, МХ Шулц (Русе), МСК Враня 99 (София) и др.
На състезанието в Севлиево ще изненада почитателите на мотокроса в неделния ден със стартовете на единственото по рода си състезание „Балканче Крос”. Въпреки че това състезание съществува от години, за първи път над 36 пилоти от 9, предимно балкански градове, ще участват заедно с пилотите в кръг от републиканския шампионат. Машините, повечето от които са с колекционерска стойност, са естествено от марката „Балкан”, а шоуто е гарантирано.
Официалните тренировки, първият старт на клас МХ и вече ежегодния семинар по антидопингово обучение на състезателите и екипите ще се проведат в Събота, а в неделния ден официалното откриване на състезанието е в 10:30, след което са и състезанията в отделните класове в памет на Йовко Йовков.

One thought on “Шампионатът по мотокрос се рестартира край Севлиево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.