Red Bull KTM и Аки Айо подновиха договора си за още 5 години

Red Bull KTM поднови договора си с един от легендарните собственици на отбори в мотоциклетната Гран при – Аки Айо за още пет години.

Връзката между 52-годишният финландец и КТМ започна през 2012 г., когато Red Bull KTM Ajo взе първата си титла в Moto3 със Сандро Кортезе. Четири години по-късно Айо ръководи авторитетната кампания в Moto3 на Брад Биндер. Южноафриканецът е само един пример за редица таланти на KTM в MotoGP, който е преминал през структурата на Айо. Там опитът, манталитетът и опеката са осигурили ключови фактори за развитие на някои от най-големите имена на спорта.

През последните десет сезона екипът на Айо беше основен компонент на KTM GP Academy. От забелязването и популяризирането на млади състезателни звезди от серии като Red Bull MotoGP Rookies Cup и FIM CEV Junior World Championship до обучението им на изискванията на Гран при състезанията в Moto3. Също и след това, в категорията Moto2, в която Red Bull KTM Ajo са куратори на производителя от 2017 г. Пътят към висшия клас и той е ясен, силен и ефективен. Превъзходен пример може да се види и с двамата победители на Red Bull KTM Factory Racing MotoGP, Брад Биндер и Мигел Оливейра, които започнаха стъпките си от KTM GP Academy с Red Bull KTM Ajo.

До момента отборът е взел 39 победи и 83 подиума в Moto3 от 2012 г. В Moto2 те са постигнали 21 победи и 57 подиума. Освен двете титли в Moto3, те помогнаха на Оливейра да стани вицешампион през 2015 в Moto3 и през 2018 г. в Moto2. Биндер също беше втори Moto2 през 2019 г. и отвори своят трезор с отличия и победи в MotoGP миналата година.

Към днешна дата в седемте кръга на MotoGP от 2021 г. са тима са превъзходни. Red Bull KTM Ajo спечели пет състезания Moto3, като новобранецът Педро Акоста и Хауме Масия триумфират. Акоста дори спечели и на Заксенринг малко след подписването на договора.

В Moto2 съотношението на победите и също четири от седем, като Реми Гарднър и Раул Фернандес завършват заедно на подиума в пет Гран при досега.