Рали Дакар 2020: Рики Брабек печели третия етап и повежда, 1-2-3 за Honda

Пилотът на Monster Energy Honda Рики Брабек спечели третия етап от рали Дакар 2020 и поведе във временното класиране. Американецът бе най-бърз в етапа Неом – Неом с дължина 427 км и 77 км за връзка.  Във временното класиране Брабек води с 15,02 мин. пред Хосе Игнасио Корнехо. Трети е Хоан Бареда на 15:14 мин.

Брабек финишира в етапа с близо 10 минути преднина (9:39 мин.) пред съотборника си Хосе Игнасио Корнехо.

Трети, на 13:06 мин. бе най-опитния пилот от екипа на Honda Хоан Бареда. Така пилотите на Honda заеха първите три места в етапа. Брабек бе лидер на контролата на 200 км, след това след 350 км пробег и финишира първи.
Четвърти и 5-и в етапа бяха братята Бенавидес. Лучано от заводския екип на КТМ бе на 17,54 мин., а Кевин с Honda – на 18:51 мин. Етапа бе драматичен за много от фаворитите. Сега освен Кевин Бенавидес, който е на 19 мин., другите конкуренти са още по-назад. Матиас Валкнер е на 20, Пабло Кинтанила – на 24. Лидерът след вчерашния ден Сам Съндерланд загуби 38 минути.

В етапа отпаднаха много от фаворитите.

Пауло Гонсалвеш няма да завърши 13-ия си Дакар, заради проблем с двигателя на мотоциклета си Hero. Пилотът, за който това бе 6-о отпадане в Дакар  бе закаран в бивака.
Джулиам Шоле също отпадна в 4-ия си Дакар. Той падна на километър 58 от старта и си счупи ребрата. Друг пилот – Адриен ван Беверен падна само на 3 км от старта. Пилотът на Yamaha бе прибран от медицинския екип и бе закаран с хеликоптер в бивака в Неом. Пилотът има фрактура на раменната кост и натъртване на тазобедрената става. Той е откаран в болницата „Крал Халид“ в Табук за допълнителни прегледи и медицински грижи.Вчерашният победител Рос Бранч също преживя кошмарен трети етап. Той контузи рамото си при падане на 90 км след старта и изостана на 55 мин. на първата контрола.
Най-после при четириколките има различен победител. Първи стана Джовани Енрико от Чили с Yamaha. Той бе на 1 минута пред Симон Висте със същата машина.  Едва 3-и, на 1:35 мин. завърши Игнасио Касале, който спечели първите два етапа и продължава да е лидер. След него бе друг фаворит – Рафал Соник. Във временното класиране при ATV-ата след Касале и Соник, на 3-о място излезе Енрико.

При автомобилите новият лидер в класирането е Карлос Сайнц с MINI.


Той спечели специалния етап с 3:31 мин. пред Насер Ал-Атия с Toyota. Това бе 33-ата етапна победа на Сайнц. Трети стана полякът Якуб Пшигонски с MIN на 4:19 мин. Четвърти бе  Ясер Серидан от Саудитска Арабия с MINI на 5:28 мин. След вчерашния провал по трасето, двукратият световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо с Toyota финишира 5-и, на 6:14 мин.
Във временното класиране Сайнц води на Ал Атия с 4:55 мин., а трети е Орландо Теранова, който бе лидер до вчера. Сега той изостава на 8:09 мин.  Двубоят между Насер Ал-Атия и Карлос Сайнц бе епичен, но испанецът надделя. В началото двамата бяха разделени само от 11 сек до 125-ия километър. Тогава лидер бе пилотът на Toyota. На 250 км след старта двукратният победител Сайнц си възстанови лидерството, за да не го изпусне до края.
Трети се движеше Стефан Петерхансел, но и той изостана. Теранова започна да изостава още в началото, като на първите 200 км загуби 8 минути. Жиниел де Вилиерс пък бе на 12 минути.Шейх Халид Ал Касими направи грандиозно отпадане, като навлизаше в зоната на неутрализация. Арабинът се претърколи няколко пъти, разби колата си и за него Дакар бе завършен.
При камионите първи бе Андрей Каргинов с КамАз., който излезе на 2-о място в генералното класиране. Лидер продължава да е Сергей Виазович с МАЗ, който завърши етапа  2-и. Пилотът от Беларус е малко над 2 минути пред Каргинов. Трети на 20 мин. е Антон Шибалов с КамАз.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.