Рали Дакар – 13 етап: Петерхансел, Депре, Патронели и Де Рой – на крачка от победата

Българският пилот Петър Ценков с Can-Am завърши етапа 11-и, като се движеше с бавно темпо и финишира на 4:11 ч. зад най-бързия при ATV-ата Томас Мафей с Yamaha. За БНТ пилотът на Рали Рейд.БГ каза: „Това беше най-странният ми ден в цялото състезание. Може би трябва да го кръстя “Деня на майстора“. Механиците бяха забравили да проверят нещо и едната ми помпа спря да работи. Трябваше да се върна до старта 15 км, а после обратно – общо 30 км, за да сменят едно изгоряло реле. Закъснях за старта. На 10 км преди презареждането бензинът ми свърши, защото механиците не бяха поставили обратно една тръбичка в бързането. Два часа чаках някой да ме дръпне, а след това стигнах до финала. Не зная дали да съм ядосан или да съм благодарен на съдбата, че ме научава на такива неща. Бива героизъм, но защо всеки ден трябва да има някаква драма. Всеки ден сме забравили някаква дреболия, която обръща нещата. Етапът беше много интересен, а дюните бяха разделени на три секции – доста сериозни и трудни. В неделя ще се радвам да видя Лима, вече нямам търпение. Възложих на механика да смени всичко по машината ми, за да не се повтарят проблемите от последните дни.“
Иначе в категорията лидерите Алехандро и Маркос Патронели върнаха газта, за да карат на сигурно. Така третият в общото класиране Томас Мафей спечели третата си етапна победа. Пред братята Патронели завърши и Серхио ла Фуенте от Уругвай.  При ATV-ата всичко е ясно от доста време – Алехандро е лидер с близо 1:20 ч. пред брат си Маркос и с още 55 мин. пред Мафей. Тримата са с Yamaha, като марката е със 7 машини в топ 10. Ценков е на 12-а позиция.
При мотоциклетистите португалецът Елдер Родригеш с Yamaha спечели първа етапна победа в ралито тази година. Голямата битка обаче беше между Сирил Депре и Марк Кома, която реши победителя в тазгодишния Дакар. Кома стартира първи по етапа и от тоза се възползва французина. Още повече, ме Марк имаше проблемите с навигацията и скоростната кутия. Депре стартира 4-и в етапа и трябваше да наваксва 1:35 мин. Той бе максимално концентриран, а каталунецът имаше проблеми, след като обърка пътя. Така Депре дръпна с 11:03 мин., която може да бъде стопена само ако стане нещо непредвидено. Така Сирил Депре има 99,9% шанс да спечели своя четвърти Дакар. Все пак в състезаншието всичко може да се случи. Миналата година Франсиско Лопес-Чалеко със сигурност ставаше 3-и, когато скъса заден амортисьор на 22 км преди финала в Буенос Айрес, загуби 29 минути. Така вместо Чалеко, на подиума до Кома и Депре се качи Елдер Родригеш. Последният и сега се движи 3-и и вероятно отново ще стъпи на подиума.
Лидер при автомобилите отново е Стефан Петерхансел, макар че имаше проблеми. Роби Гордън с Hummer отново искаше да „натупа” екипът на MINI, подкара бясно и още на първата контрола той бе с повече от 7 минути пред Петерхансел. След това обаче Гордън направи грешка, преобърна се загуби много. После и французинът имаше проблеми в дюните, но се измъкна бързо. Другите пилоти също имаха проблеми в дюните, но доста по-сериозни. До финала Петерхансел беше най-бърз и записа нова 59-а етапна победа с 8:19 мин. пред победителя от 2009 г. Жинел де Вилиерс с Toyota. Сред затъналите бе Нани Рома – 2-и във временното класиране. И той се нахака в пясъка на 182-ия километър и изгуби 23 мин. Испанецът вече е на 43 мин. зад Петерхансел. Де Вилиерс е трети и с почти сигурно място на подиума, освен ако не загуби повече от час от четвъртия Леонид Новицки с MINI.
Гордън отново направи екшън. Първо и той затъна в дюните на 182-ия километър и загуби 7 минути. В опита си да навакса, само 20 км по-късно направи салто. Гордън и навигаторът Джони Кембъл се измъкнаха невредими и продължиха, а след още 20 км спука гума. Роби стигна до финала с 36 минути пасив, които го сринаха на 5-о място.
При камионите КамАЗ стигна до втора етапна победа тази година, като я спечели пак Андрей Каргинов. Руснакът стартира 12-и, но изпревари бразилеца Андре де Азеведо (Tatra) с цели 20 минути. Това не донесе промени в временното класиране. Джерард де Рой с IVCO е  почти сигурен победител в Лима, защото води с 53 мин. пред съотборника си Ханс Стейси. Двамата холандци са на час пред частния КамАЗ на Артур Ардавикус.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.