PEUGEOT INCEPTION CONCEPT: PEUGEOT отваря нова глава в своята история и представя своята визия за бъдещето на автомобила

ALLURE

С ново официално послание, възхваляващо котешката осанка, революционен интериорен дизайн и обещанието за ненадминати усещания при шофиране, PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е предвестник на нова ера и въплъщава визията за бъдещите електрически превозни средства. Първият представител на идеите на дизайнера на PEUGEOT Матиас Хосан, PEUGEOT INCEPTION CONCEPT олицетворява голямата промяна на марката.

EMOTION

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT изразява тази оптимистична визия с убеденост, готова да посрещне предизвикателствата на бъдещето. Със своето ново поколение i-Cockpit® и системата за управление Hypersquare, той революционизира удоволствието от шофирането, като предлага нов, интуитивен начин за управление на автомобила. Неговата иновативна концепция за панорамно стъкло Skyspace предоставя нови емоции и усещания. Купето притежава ново и различно вътрешно пространство, а иновативната архитектура е допълнена от материали, които играят с цветовите отражения, избягвайки черното, като същевременно предефинират идеята за издръжливост чрез нови техники.

ПРЕВЪЗХОДСТВО

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT разкрива нови перспективи с дръзка архитектура, произлязла от поколението на платформите “BEV-by-design. Този концепт ще вдъхнови бъдещите продукти на марката, до най-компактните модели от гамата, от 2025 г.

EXCELLENCE

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е проектиран на една от четирите бъдещи платформи на Stellantis Group „BEV-by-design“. Появата на тази нова гама платформи от 2023 г. ще революционизира PEUGEOT на утрешния ден. Специално създадени за електрификация, те предлагат големи предимства по отношение на архитектурата, която дизайнерите са използвали, за да прекроят напълно купето на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT. Те са създали нова поза при шофиране и ново изживяване за пътниците на борда.

  • Платформата STLA Large, на която е базиран PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, получи силуета на нисък (1,34 м) и ефективен седан с дължина 5,00 м. Този размер е умишлено избран, за да подчертае множеството иновации. Платформата също е част от новото официално послание на PEUGEOT, което е в съответствие с ДНК-то на марката.
  • Новите електрически платформи „BEV-by-design“ ще въведат технологични модули, захранвани от изкуствен интелект: STLA Brain, STLA SmartCockpit и STLA Autodrive.
  • 100% електрическият PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е оборудван с 800V технология. Батерията от 100kWh му позволява да измине 800 км с едно пълно зареждане, което е разстоянието от Париж до Марсилия или Брюксел до Берлин. Разходът му е забележителен, само 12,5kWh на 100 км. Батерията се зарежда за 30 км обхват за една минута или 150 км за пет минути. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT може да се презарежда чрез индукция, което опростява улеснява зареждането и елиминира необходимостта от кабел.
  • Два компактни електрически мотора, единият отпред, другият отзад, правят PEUGEOT INCEPTION CONCEPT автомобил със задвижване на четирите колела за съвършено, напълно контролирано динамично шофиране. Комбинираната мощност е близо 680hp (500kW). Ускорението от 0 до 100 км/ч е за по-малко от 3 секунди.
  • Превъзходството на технологията на борда на новата платформа е отразено чрез Steer-by-Wire. Тази технология премахва волана, какъвто го познаваме от десетилетия, в полза на Hypersquare контрол, където цифровите електрически контроли са заменили механичните връзки.

На пръв поглед PEUGEOT се разпознава по котешката стойка. Гените на марката са налице, но кодовите послания са преосмислени за новата ера, която започва днес. Този нов дизайнерски език ще бъде въведен при следващите модели на PEUGEOT от 2025 г. Той е по-прост и по-изчистен. Има покритие и текстури, достойни за дигиталния свят. Този нов дизайн превключва между чувствени линии и атлетични извивки, по-геометрични и по-остри. Предизвикателството на дизайна на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT се крие в контраста между динамичен профил и купе, проектирано като стъклена капсула. Магията на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT се крие в безпроблемния преход между външния и интериорния дизайн, благодарение на специалното и нестандартно остъкляване.

ИНТЕЛИГЕНТНО ОСТЪКЛЯВАНЕ

Пътниците на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT са в основата на 7,25 m2 остъклена повърхност, което допринася за смелия дизайн на този концепт. Всички прозорци за изработени от стъкло, с мултихромна обработка (третиране с метални оксиди), процес, първоначално използван за козирките на шлемовете на астронавтите от НАСА. Това стъкло NARIMA® има топло отражение в нюанси на жълто и по-студено предаване в синкавите тонове. Тази стъклена повърхност създава фин диалог между екстериора и интериора. Отвън това се отразява на неутралния цвят на корпуса. Вътре той разпръсква проблясъци от светлина върху материалите, като непрекъснато променя отраженията и нюансите. Пътниците в PEUGEOT INCEPTION CONCEPT ще се насладят на ново изживяване по отношение на средата на цветовете и материалите, докато обработката на мултихромното стъкло решава термичния и анти-UV проблем.

ЕКСКЛУЗИВЕН ЦВЯТ

Цветът на каросерията PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е съставен от много фини метални пигменти. Неговият ултракачествен външен вид подчертава обемите на каросерията и взаимодейства, подобно на остъкляването, чрез тониране според външната среда.

ЕКСКЛУЗИВЕН ПРЕДЕН КРАЙ, „FUSION MASK

Предната броня е приела изцяло нов светлинен подпис на PEUGEOT, който включва емблематичните нокти. Този нов, силно отличителен преден край обединява цялата предна решетка и характерните нейни части в един обект, в който са разположени и сензорите. Този елемент се състои от едно парче стъкло с логото в центъра, комбинирано с 3D луминесцентен ефект. Тази маска е подплатена с три тънки хоризонтални ленти, пресечени от три броя нокти. Четирите оптични модула са разположени под стъклената маска, която сама по себе си е обработена с огледален ефект, а самата тя е произведена с INKJET цифрова технология.

КОМУНИКИРАЩИ ВРАТИ

TECH BAR екран преминава хоризонтално през вратата. Този екран излъчва различни съобщения към външната страна на автомобила, когато водачът и пътниците се приближат до него. Изкуственият интелект, с който е оборудван PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, прави възможно разпознаването на водача и задаването на настройките за комфорт (стойка на седалката, температура, режим на шофиране и мултимедийни предпочитания), желани от него и всеки пътник.

В допълнение към нивото на зареждане на батерията, TECH BAR също излъчва съобщения при приближаване и отдалечаване от автомобила, като интегрира и множество сензори и радари, свързани с автономното шофиране, запазвайки каросерията напълно гладка и лишена от излишни технически елементи. Долната част на вратите се разширява и ясно се откроява, за да подобри аеродинамиката в тази много чувствителна зона.

ТЕХНОЛОГИЧНА ЗОНА В ПРЕДНАТА ЧАСТ

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е  и практичен със своя отваряем елемент от каросерията пред огромното предно стъкло. Този малък преден капак дава достъп до технологичната зона на Aero Tech Deck, в която PEUGEOT INCEPTION CONCEPT концентрира всички функции за поддръжка на електрическия автомобил, включително порта за зареждане и мониторинг на процеса.

ИЗРАЗИТЕЛНА ЗАДНА ЧАСТ

Задницата, която отразява новия подпис на предната част, е обработена много високотехнологично, като трите  броя нокти сякаш навлизат в автомобила и продължават през него, благодарение на двата слоя стъкло. Това осигурява наистина магичен ефект.

АЕРОДИНАМИЧНИ КОЛЕЛА

Джантите “AERORIM” на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT брилянтно съчетават аеродинамика и естетика. Те са проектирани с аксиална симетрия, точно като 20-инчовите джанти на новия PEUGEOT 408. Светещата емблема на лъва остава неподвижна, когато колелото се завърти. Вътре в колелото спирачният апарат е покрит с огледално стъкло.

EMOTION – нови усещания с Hypersquare, революцията в i-Cockpit®.

Вече повече от 9 милиона i-Cockpit® са на пътя. Тази нова архитектура на кокпита с нейните ергономични иновации беше разкрита в първото поколение на PEUGEOT 208 преди десет години. Днес PEUGEOT INCEPTION CONCEPT го преоткрива, като черпи от футуристични технологии. Дизайнерите са заложили на изцяло нова архитектура, премахвайки волана и класическите уреди. Родена дигитална и вдъхновена от видеоигрите, системата за управление Hypersquare пренася концепцията i-Cockpit®, изобретена от PEUGEOT, в бъдещето.

НОВО ПОКОЛЕНИЕ НА i-COCKPIT

Със своята нова система за управление Hypersquare, PEUGEOT INCEPTION CONCEPT предлага подобрени усещания на борда благодарение на пъргаво шофиране и изцяло нов, по-интуитивен i-Cockpit®. С едно докосване на върха на пръстите вие контролирате всички параметри на шофиране, а технологията за кормилно управление прави шофирането по-инстинктивно и по-лесно, като във видео игра, но в реалния живот. Ергономичността на Hypersquare, която заменя класическия волан, създава нов, естествен, по-прост и по-безопасен начин на шофиране. Hypersquare с интегрирани цифрови електрически контроли се състои от екран с кръгли клетки във всеки от четирите му ъгъла, които имат няколко функции:

  1. Напълно естествено захващане
  2. Комфорт при управление с пръстите
  3. Активиране на контролите на автомобила чрез натискане с пръст.
  4. Движения, подобни на тези които използваме при нашите смартфони. Интуитивният аспект създава високо ниво на безопасност.

Основната част на Hypersquare е екран с контролна информация. Пиктограмите за различните функции (климатик, звук на радиото, ADAS и т.н.) се проектират на два странични панела, за да се улесни достъпът до избрания контрол. Последният се намира вътре в кръглите вдлъбнатини и може да бъде достъпен чрез движение на палеца, без да сваляте ръцете си от управлението. За още по-голям комфорт при шофиране, Hypersquare е създаден с 3D печат, докато в центъра му цифровият стъклен екран осигурява високотехнологичен външен вид.

Следващото поколение i-Cockpit включва технологичната платформа Stellantis STLA Smart Cockpit.

HYPERSQUARE, И HALO CLUSTER

Системата за управление Hypersquare е комбинирана с  екран на заден план, който показва информация при шофиране или от инфо-развлекателната система с видимост 360 градуса. Този HALO CLUSTER, със своя кръгъл дисплей, информира и пътниците, които се доближават до колата. Тази външна комуникация засилва концепцията за споделяне и нова автомобилна визия. При преминаване към ниво L4 на автономно шофиране (STLA AutoDrive), HYPERSQUARE се прибира и голям панорамен екран се плъзга от на негово място, за да предложи ново изживяване в купето.

Целта на PEUGEOT е да представи Hypersquare на сериен автомобил от следващо поколение в гамата си преди края на десетилетието.

STEER BY WIRE

При разработването на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, марката тества и интегрира технологията Steer-by-Wire, за да развие тази иновация и да и внедри идеята за лекота на шофиране, безопасност и надеждност за масова употреба. Физическата кормилна колона изчезва, демонстрирайки новата архитектура на борда на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT.

EMOTION

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT предлага нова визия за интериора и създава нова, по-издължена позиция на седене, в съответствие с новата архитектура “BEV-by-design”, посветена на електрическите превозни средства. Вторият ред има по-добър изглед към външния свят, благодарение на щедрите стъклени повърхности и новите пропорции на седалките.

СЕДАЛКИ

Всички пропорции на седалките са преработени, с повече ширина и потапящ комфорт: Comfort Fit е седалка, която се адаптира към формата на тялото на всеки пътник. Архитектурата и видимата структура на седалките са създадени възможно най-близо до анатомията на тялото. Вече не става въпрос за сядане, а за настаняване в нов тип седалки, адаптирани към условията на динамично шофиране или възможност за релаксация, когато шофирането е автономно. Седалките на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT със своите уникални пропорции, предлагат комфортна позиция, а ниската височина на седалката освобождава повече място в купето.

БЕЗ ТАБЛО

На борда на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT всички уреди са разположени по-ниско. Срещу седалките, минималистичният волан, който може да се прибере, когато шофирането е автономно, е предназначен само за водача. Таблото липсва, както и централната конзола. С тази напълно отворена гледка към пътя, пътниците могат да видят и изпитат повече, увеличавайки емоцията, усещана на борда, многократно.

FOCAL PREMIUM HiFi

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е оборудван с Premium HiFi система от FOCAL, френската марка, специализирана в Hifi Audio, която осигурява още по-добри аудио усещания. Разпределението на звука в кабината е оптимално. Системата се състои от усилвател, няколко звукови саундбара (всеки с по няколко 100 mm коаксиални високоговорителя), разположени във вратите и в предната част на купето. Налице са и два субуфера в пода.

Подписът „PEUGEOT- FOCAL“, може да се бъде открит в гравюрата върху решетките на звуковите източници.

ПРЕВЪЗХОДСТВО

Превръщането на PEUGEOT в електрическа марка означава повече от просто поставяне на батерии и електрически двигатели. Интериорът на PEUGEOT INCEPTION CONCEPT е резултат от напреднали изследвания за дълбоката трансформация на изживяването на борда. Тук черното е напълно отбягвано в полза на нови нюанси, създадени от комбинацията от светлина, филтрирана от мултихромно стъкло и материали с относително неутрални метални тонове, които могат да променят атмосферата на купето просто като си играят с отраженията. PEUGEOT INCEPTION Concept е демонстрация на новите технологии, които ще внедрим, за да намалим въглеродния си отпечатък с повече от 50% до 2030 г. в Европа и да станем напълно нулеви въглеродни емисии до 2038 г.

ТЕКСТИЛ

Преосмислянето на архитектурата на автомобила не е достатъчно. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT прави крачка напред, като създава нови решения за максимално увеличаване на кръговата икономика. Ленти от 100% полиестерна тъкан от прототипните работилници на дизайнерския център или от различни доставчици се използват повторно и се термокомпресират под вакуум, като се комбинират със смола. Тази технология произвежда изключително твърд и издръжлив материал, който може да бъде носеща или декоративна част. Може да се използва за различни конструкции като врати и не е необходимо те да се облича с допълнителни материали.

СУРОВА ПОЦИНКОВАНА СТОМАНА

Въз основа на принципа, че дори когато е електрическа, една кола винаги ще бъде съставена от минимум 50% стомана, идеята е тя да се разкрие в сурова форма на борда, за да се ограничи броят на компонентите в купето. След това стоманата се обработва чрез процес на поцинковане. Това решение е напълно съобразено с концепцията, която подчертава специфичните отражения на всеки един от материалите, използвани в интериора.

КАДИФЕТО СРЕЩА 3D ПРИНТИРАНЕТО

Седалките и подът са покрити със специално кадифе, 100% рециклиран полиестер, с много метален блясък, който играе със светлината, разпръсната от стъклената капсула. За да допълни различния поглед, предлаган от позицията на седалките и ясния изглед към пътя, това кадифе е продължено и върху пода. Върху кадифето е отпечатан 3D мотив. Печатът върху този гъвкав текстил е революционен, 100% рециклируем, и осъществен в сътрудничество със STRATASYS.

AIR QUILTING®

Комфортът на седалките е подчертан от наличието на регулируеми части за раменете. Тази тапицерия е получена от надуваеми джобове, вдъхновени от класическите седалки.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT представя оптимистичната визия на марката за бъдещето. Той въплъщава ценностите на очарованието, емоцията и съвършенството на марка, която се трансформира и навлиза в нова ера. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT ще вдъхнови бъдещи продукти, дори и най-компактните, от 2025 г. нататък