PEUGEOT 208 RALLY, международен спортен и търговски успех

PEUGEOT Sport празнува продажбата на 802-ия PEUGEOT 208 RALLY (R2 и Rally4). Tози модел е най-продаваният автомобил на марката и еталон при рали автомобилите с две задвижващи колела. PEUGEOT 208 R2 е първият модел на PEUGEOT 208 “RALLY”, пуснат на пазара през 2012 г.

208 R2, както и неговия наследник – 208 Rally4, са базирани на серийния модел на 208. 208 R2 е най-продаваният автомобил в историята на PEUGEOT Sport, а моделът Rally4 върви уверено по неговите стъпки. 208 Rally4 се появи на пазара през 2018 г. и се базира на последния сериен модел на PEUGEOT 208, въплъщаващ неговата естетика и екстериор. 208 Rally4 се състезава по целия свят и особено в Европа, Латинска Америка и Близкия изток.

Според Майол Тил, директор на PEUGEOT Sport Racing Shop, успехът на този автомобил се дължи на ценностите, заложени в ДНК-то на марката: производителност, надеждност и управляемост. Това е автомобил с ниска цена на километър и намалени разходи, което е ключов елемент за неговия успех сред пилоти и отбори.

PEUGEOT 208 Rally4 запази качествата на изключителното шаси на своя предшественик с още по-добра производителност и надеждност на своя двигател. Започвайки от празна страница при стартирането на проекта Rally4, PEUGEOT Sport използваха качествата на серийния двигател EB2. ПЕЖО 208 Rally4 се управлява лесно и изисква малко работа за извършване на настройки. PEUGEOT 208 Rally4 държи повече от 75% от пазара на този тип автомобили по целия свят и за Франсоа Уелс, спортен директор на PEUGEOT, този модел и неговият успех са добър пример за представянето на марката PEUGEOT и по-специално за серийния модел на 208.

В Близкия изток и Латинска Америка PEUGEOT 208 Rally4 е добър маркетингов инструмент със силно въздействие за увеличаване на познаваемостта, благодарение на промоционални активности на международните шампионати, в които участва автомобилът. За да затвърди успеха на 208 Rally4 в Аржентина, PEUGEOT увеличи производството там и предостави възможност на клиентите от Латинска Америка да купят автомобил, произведен в техния район, като така подкрепят местната индустрия. Участие в състезания със задвижване на две колела, зад волана на 208 Rally4, позволява на младите пилоти да стартират кариерата си в рали състезанията.

Благодарение на световния успех на PEUGEOT 208 R2 и след това на Rally4, както и на признатото ноу-хау, PEUGEOT Sport е повече от еталон за задвижване на две колела в света. PEUGEOT 208 Rally4 е по целия свят, и участва в шампионати като PEUGEOT 208 RALLY Cup или Stellantis Motorsport Rally Cup.