Петър Ценков и Младен Вачков стартират в рали “Мароко”

Преди заминаването си отборът даде специална пресконференция в пресклуб “България”, на която присъства и Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.
Състезанието е последната фаза от подготовката на екипа на предстоящото рали “Дакар 2012”. В рали „Мароко” ще стартират 170 екипажа, сред които е и целия световен елит при мотоциклетите, ATV-машините, автомобилите и камионите, защото и те се готвят за „Дакар”. Миналата година, още с дебюта си в Мароко, Ценков завърши на престижното второ място, в борба с едни от най-елитните ATV-пилоти в света. Тази година, на българския отбор ще е още по-трудно, тъй като конкуренцията е още по-голяма, а етапите и преходите в пустинята ще са по-дълги и по-тежки, следвайки трасетата на класическия “Париж – Дакар” в пустинята. За Вачков това е бойното кръщение в пясъците, тъй като досега той не е участвал в пустинно рали.
В рали “Мароко” Ценков и Вачков стартират само две седмици, след като записаха двойна победа в ATV-категорията на рали “Бреслау”. 18-ото издание на най-голямата европейска оф-роуд надпревара бе в края на септември на територията на България и Румъния, като маршрутът включваше 3000 км, половината от които специални етапи. Преди този старт, пилотите на Рали Рейд.BG записаха успешни участия в оф-роуд маратоните “Албания” и “Евия Рали” в Гърция, които също бяха важна част от подготовката за предстоящия “Дакар”.
В Мароко двамата наши пилоти ще стартират със старите си ATV-машини, докато новите за „Дакар” ще заминат за Хавър, а от там с ферибоот за Аржентина.  Състезателните возила и сервизните машини на тима бяха показани за пръв път пред българските медии по време на пресконференцията. Българските пилоти отново залагат на машини Can-Am Renegade, с каквато Ценков завърши рали “Дакар”. Канадските четириколки са с 800-кубиков двигател, 4х4 задвижване и допълнителен тунинг, съобразен с изискванията на рали-рейд надпреварите.
Асистентският камион Mercedes е закупен от бившия заводски отбор на Mitsubishi, участвал на рали “Дакар” и в момента е пригоден за нуждите на родните ни пилоти и техните ATV. Камиона и сервизния автомобил ще бъдат управлявани от топ състезателите ни по оф-роуд Руси Русев и Руслан Трифонов, които имат успехи и опит в състезания в България и в чужбина. Главен механик на отбора е Димитър Ортаков, който е признат специалист в поддръжката на състезателни машини.
Петър Ценков заяви: “Изключително доволни сме от постигнатите резултати, макар че най-трудното тепърва предстои. “Дакар” изисква сериозна подготовка, която е над 50% от участието в маратона и ние сме се постарали да вземем всички мерки за още едно успешно българско представяне в Южна Америка. Разбира се, едно участие в “Дакар” изисква много време, нерви и средства и мисля, че тук е моментът да изкажа моите и на клуб Рали Рейд.BG огромни благодарности към нашите спонсори, както и към държавата, която и миналата, и тази година застава твърдо зад нас в лицето на министър Свилен Нейков и Министерството на физическото възпитание и спорта. Също така, отново подкрепа получихме и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за което благодарим на министър Ивайло Московски.”