Отборите от MotoGP се ангажират да участват в Япония.

Dorna и ФИМ обявиха, че подготовката на състезанието върви и ще се състои, както е планирано на 2 октомври. Това стана, след като бе представен независим доклад, че е безопасно да се пътува в района.
Опасенията бяха около нивата на радиация, които си вдигнаха след аварията в атомната централа Фукушима, следствие на земетресението през март. Независимата агенция ARPA, на която бе поръчано да извърши изследването, потвърди резултатите си, че „рискът е незначителен”. Шефът на IRTA (Асоциацията на тимовете) Майк Тримби каза, че още преди да получат доклада, нито един от тимовете не го е информирал, че няма да участва и смята да бойкотира състезанието. Отборите подписаха петиция в Муджело, в която изразиха намерението си да пътуват до Япония, независимо от резултатите на доклада. Никой не е имал намерение да прави бойкот. Тримби твърди: „Отборите винаги са били ангажирани с Япония. Ние не сме правили специална среща, но всички шефове на отбори казаха, че опасно или не, те ще заминат за Япония. Всички те ме увериха, че заминат.”
Тримби не е изненадан, че рапортът на ARPA е потвърдил, че няма опасност в зоната на Мотеги. Същото бе потвърдено и от Световната здравна организация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.