Opel Astra спечели наградата Red Dot 2023

Opel Astra впечатлява от пръв поглед – както като модел с пет врати, така и като комби Astra Sports Tourer. Твърдение, с което международното експертно жури на наградите Red Dot е напълно съгласно. Експертният панел, състоящ се от 43 съдии тази година, награди бестселъра от компактния клас от Рюселсхайм с наградата Red Dot 2023 в категорията „Продуктов дизайн“. Това добавя още една награда към нарастващия списък от признания за Astra. Моделът, който спечели „Златен волан 2022“,  беше избран за „Семеен автомобил на годината 2022“, а независимото експертно жури на „German Car Awards“ (GCOTY) гласува Astra за „Компактен автомобил на 2023 година в Германия“.

„Нашата дръзка и изчистена от излишни детайли дизайнерска философия наистина се откроява в последното ни поколение Opel Astra. Като всеки нов модел на Opel, Astra идва с изразителното лице на марката Opel Vizor и съчетава иновативна технология с емоционален дизайн. На този принцип разработихме и интериора на автомобилите. Напълно цифровият Pure Panel може да се управлява интуитивно и е фокусиран върху най-важното“, заяви вицепрезидентът по дизайн на Opel Марк Адамс.

Дързък, ясен, изразителен: Дизайнът на Astra се откроява в компактния клас

Сегашната Astra се предлага и с беземисионни plug-in хибридни задвижвания, като скоро се очаква напълно електрическия автомобил Astra Electric, която също ще се отличава със своя дизайн и изчистени линии. Opel Vizor (новото лице на марката, представено за първи път в модел Mokka  и централният екстериорен дизайнерски елемент) следва идеята на Opel Compass, в която вертикалната и хоризонталната ос – острата гънка на предния капак и криловидната графика на дневните светлини – се пресичат с емблемата на Opel Blitz в средата. Простирайки се по дължината на предната част на модела, правейки новата Astra да изглежда още по-широка, Vizor интегрира технологии като опционалните ултратънки Intelli-Lux LED фарове и предната камера на системата Intelli-Vision. Погледната отстрани Astra изглежда спортна и динамична благодарение на подчертано наклонената напред С-колона.

Отзад дизайнерската концепция на Opel Compass се повтаря от централно монтирания Blitz лого, вертикално разположения високо монтиран стоп-фар и задните светлини (енергоспестяващи LED, както и всички външни светлини). Емблемата на Blitz служи за отваряне на вратата на багажника, която е изработена от най-съвременен композитен материал. Тази технология е не само лека и здрава, но също така позволява прецизното изпълнение на дизайнерски детайли каквито са тънките задни светлини.

Дигитален и с поглед в бъдещето: Интуитивно управляваният, изчистен от излишни детайли кокпит Pure Panel

Германската прецизност и баланс са приложени в интериора, който е скок във времето. Отличителен акцент е най-новото поколение на Pure Panel. Този модерен цифров кокпит включва два 10-инчови дисплея, интегрирани в таблото. Аналоговите инструменти са оставени в историята в новата Astra. Благодарение на специално покритие стъклото се предпазва от отражения, които биха попречили на водача. Дизайнът включва козирка над дисплеите, която допълнително подобрява високотехнологичната функционалност и атмосфера в интериора.

Дизайнерите и инженерите на Opel са се погрижили да гарантират, че водачът получава цялата необходима информация и полезни опции за работа, но не е обременен с излишни данни или функции. С бутони, изработени под формата на клавиши, Pure Panel постига оптимален баланс между дигитализация и интуитивна работа, детоксикирана от излишни копчета и лостове и без необходимост от множество подменюта. „Визуална детоксикация“ е ключовата дума тук. В комбинация с висококачествените и прецизно проектирани ергономични активни седалки, сертифицирани от AGR, Astra предлага модерна атмосфера за перфектно усещане и възприятие в интериора и екстериора.

Награда Red Dot: акценти в дизайна с повече от 60 годишна история

Новият модел Opel Astra разширява дългата поредица от носители на наградата Red Dot от Рюселсхайм. Множество други модели на Opel са получавали престижната награда. Като един от най-големите световни конкурси за дизайн, наградата „Red Dot Award“ отдава признание за новаторски дизайн в категориите „Продуктов дизайн“, „Марки и комуникационен дизайн“ и „Дизайн концепция“ повече от 60 години. През 2023 г. експертното жури оцени модели и продукти от 60 държави и заслужено номинира Opel Astra.