Opel представя три световни премиери на IAA Mobility 2023

  • Готов да заблести: Opel Experimental ще бъде представен на 4 септември по време на прес конференция в зала B2 от 11:00 часа централноевропейско време
  • Пионер: Astra Sports Tourer Electric – едно от първите изцяло електрически комбита
  • Електрифициран малък автомобил: Новият Opel Corsa Electric с две опции за електрическо задвижване
  • Нова гледна точка: нов подход към дигиталното изживяване на клиента
  • Модел Rocks: Opel Rocks e-XTREME и Rocks Electric KARGO на сцената
  • Рали спорт: ADAC ще покаже Corsa Rally Electric, проектирана от Елиза Кликенберг

 

Opel ще представи най-новите си модели пред посетителите на тазгодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, което ще се проведе от 5 до 10 септември). Три автомобила на германската марка ще направят своите световни премиери пред международна публика, като водещ е забележителния Opel Experimental. Базираният в Рюселсхайм производител на автомобили наскоро представи първите изображения и информация за дизайнерската концепция, която дава представа за предстоящите модели и технологии на марката. Opel ще представи и два модела, които скоро ще се появят в шоурумите на дилърствата: новият Opel Corsa Electric и новият Opel Astra Sports Tourer Electric. Към Corsa и бестселърите в компактния клас ще се присъедини Opel Experimental на Open Space присъствието на марката на Odeonsplatz (номер на щанда: OP.390), след като концептуалният автомобил бъде представен в Мюнхенския изложбен център по време на IAA Summit (зала B2; щанд номер B20).

„Посетителите на нашите щандове в Мюнхен ще получат ясна представа за визията за това накъде се насочва марката Opel в близко и малко по-далечно бъдеще. Докато Opel Experimental е пътеводна светлина за отгръщането на следващата глава в историята на марката, новата Corsa Electric и новата Astra Sports Tourer Electric показват нашите настоящи решения за устойчива мобилност без емисии на местно ниво,” заяви главният изпълнителен директор на Opel Флориан Хютл.

Opel Experimental: Визионерски концептуален автомобил

Opel Experimental празнува своя дебют пред международна публика в Мюнхен. Елегантният силует на Experimental се откроява с добавянето на външно осветление и смели контрастиращи графики вместо хром, показващи индивидуалност и изтънченост към впечатляващите пропорции. Заостреният профил има дързък и изчистен дизайн с гладка повърхност, за да завърши изразителното присъствие на ефективния батерийно-електрически кросоувър. Силуетът на Opel Experimental се базира на много ергономичен и ефективен екстериор в съчетание с най-модерни технологии и системи за асистенция. Въздушните клапи отпред и отзад повишават аеродинамичната ефективност, както и задният дифузор. Той се удължава или скъсява в зависимост от преобладаващата ситуация на шофиране.

Новият осветен Opel Blitz от следващо поколение 4D също ще бъде представен за първи път на автомобилното изложение в Мюнхен. Той определя центъра на концепцията Opel Compass представяща геометричната концепция за симетрия на автомобила.

Интериорно Opel Experimental впечатлява с усещането за простор. Това е постигнато чрез оптимизиране на пространството. Воланът е с възможност да се сгъва, когато не е необходим, благодарение на системата steer-by-wire, която допълнително намалява теглото чрез елиминиране на механичните компоненти на кормилното управление. Леките адаптивни седалки са с тънка, но издръжлива структура с 3D мрежести тъкани.

Astra Sports Tourer Electric: просторен и предоставящ пълно удоволствие от шофирането

Моделите Astra и Astra Sports Tourer Electric впечатляват не само със своя смел и изчистен от излишни детайли дизайн, но и със заявката си за отговорност към околната среда. Новото изцяло електрическо комби на Opel предоставя максимално удоволствие от шофирането без вредни за атмосферата емисии. Електрическият мотор осигурява 115 кВ/156 к.с. и мощен максимален въртящ момент от 270 нютонметра – още от първото докосване на педала на газта, осигуряващ динамично потегляне и бързо ускорение. И докато много други електрически автомобили са ограничени до 150 км/ч или 160 км/ч, новата Astra Sports Tourer Electric има максимална скорост от 170 км/ч. Дори и с вдигнати задни седалки, Astra Sports Tourer Electric предлага 516 литра багажно пространство – със сгънати седалки капацитетът нараства до 1 553 литра. И подобно модела с пет врати, електрическото комби с батерии разполага с ниско собствено тегло. Със само 1760 кг Astra Sports Tourer Electric е значително по-лек от много от своите конкуренти.

Corsa Electric: Бестселърът при малките автомобили в нов облик

Перфектни пропорции и прецизност до най-малкия детайл, всичко това събрано в едно – това е новият Opel Corsa. Дизайнерите са се постарали бестселъра в сегмента на малките автомобили да бъде още по-модерен и още по-стилен. Най-впечатляващата екстериорна характеристика е лицето на марката Opel Vizor, което отличава всички нови модели на бранда. Новата Corsa Electric обаче има не само красиво лице – тя впечатлява и със своите „вътрешни качества“. Предлага се опция с напълно дигитален кокпит, включително нов инфотейнмънт. Интегрираната платформа Snapdragon Cockpit от Qualcomm Technologies разполага с подобрена графика, мултимедия и възможности за компютърно зрение, за да осигури по-интегрирана, контекстуално осъзната и постоянно адаптивна система, която може да се развива, за да отговори на предпочитанията на своите пътници. А под капака Corsa Electric се предлага с избор от две изцяло електрически задвижвания: нова опция със 115 кВ/156 к.с. и до 402 километра пробег, както и вариант със 100 кВ/136 к.с. и до 354 километри пробег според WLTP .

Персонализирано и завладяващо: Ново дигитално изживяване за клиентите

В допълнение към премиерите на колела, Opel представя и първи поглед към усилията си да модернизира начина, по който клиентите ще могат да закупят своя нов Opel онлайн. Най-съвременната технология ще позволи на германската марка да предостави персонализирано и завладяващо изживяване с разказване на историята на всяка автомобилна линия, което означава, че клиентите не трябва да напускат страницата в сайта, за да открият, изберат и купят своя любим модел Opel. Подходът ще позволява на потребителя да види детайли от интериора и екстериора на автомобила – да отвори вратите, да разгледа обема на багажника, да тества информационната система и т.н.

Rocks в МюнхенOpel Rocks eXTREME и Rocks Electric KARGO на сцената

Opel Rocks e-XTREME и Rocks Electric KARGO също ще бъдат изложени в баварската столица. Уникалният Rocks e-XTREME демонстрира забавен подход към четириколките със своите отличително обърнати навън колела за стабилна, сигурна стойка, двойни носачи отпред плюс яркожълт ролбар, докато Rocks Electric KARGO е насочен към различни потребности. Дълъг само 2,41 метра, широк 1,39 м и висок 1,52 м, Rocks Electric KARGO предлага на професионалистите повече от 400 литра товарен обем. Със своя диаметър на завой от само 7,20 м лекият автомобил може да маневрира и по най-тесните алеи. Заедно с електрическия пробег до 75 километра, това го прави идеален за доставка на стоки като колети, пица или лекарства, особено в центъра на града.

Представител на спортаCorsa Rally Electric, проектирана от Елиза Кликенберг на щандовете на ADAC

Освен моделите, представени на щандовете на Opel в центъра на града и в изложбения център, германската марка заема видно място и на щандовете на ADAC. Партньорът на Opel в моторните спортове представя Corsa Rally Electric, проектирана от Елиза Кликенберг.

В палитрата цветове – зелено, бяло, розово и червено, нетрадиционният „Art Car“ внася свежо настроение в областта на електрическите рали автомобили Corsa. Думата “E[M]POWER!”, изписана с бели букви на черния покрив, означава не само силата на електричеството, но и силата на нарастващия брой жени участници в състезанието. Opel и ADAC, най-големият автомобилен клуб в Европа, си сътрудничат в моторните спортове повече от десетилетие и удължиха партньорството си до 2024 г. ADAC Opel Electric Rally Cup е първото в света рали за електрически автомобили и е пример за устойчива елетрическа мобилност в моторните спортове.