Opel отбелязва 20 годишен юбилей на специалните седалки сертифицирани от AGR

Тази година Opel отбелязва 20-ата годишнина от въвеждането на сертифицираните от AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. – независима немска асоциация, насърчаваща изследванията, свързани с превенцията на болки в гърба) седалки.

Най-новото поколение седалки AGR се предлага в новия Grandland GSe, Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe. Началото е поставено точно преди две десетилетия с модел Opel Signum, който е първия автомобил, предлагащ AGR седалки в сегмента на средния размер.

Седалките са основната връзка между водача и автомобила. Те са от решаващо значение за комфортно и спокойно пътуване. Ето защо Opel отдава голямо значение на осигуряването на оптимален комфорт и подкрепа за гръбначния стълб, особено при по-дълги пътувания. „Шофьорите и пътниците не влизат в контакт с никой друг компонент в колата така интензивно, както със седалката. Нашата цел като производител на автомобили е клиентите ни да не се налага да мислят за седалката дори при по-дълги пътувания, защото тя предлага комфорт и също така предотвратява риска от болки в гърба в дългосрочен план“, каза Стефан Кооб, който отговаря за разработката на конструкциите на седалките.

Ергономичността в автомобила е нещо повече от фактор за добро усещане. Ергономичността включва и безопасност. Удобната за гърба седалка предотвратява умората по време на пътуване и в случай на злополука предпазва, ако е качествена и успее да го задържи на място. Само тогава предпазните колани и въздушните възглавници могат да осигурят пълна защита.

Opel Signum 2003: Първият Opel с AGR ергономични седалки

„В Opel винаги сме акцентирали на комфорта на седене в автомобила. Това означава, че за всеки е осигурено удобно място гарантиращо приятно и сигурно пътуване“, обясни Кооб. През 2003 г. ергономичните седалки на Opel Signum поставят нов стандарт в автомобилната индустрия. След този модел навлизат широко и в останалите от гамата автомобили Opel. При шофиране на дълги и продължителни дистанции това се оценява от водачите. Благодарение на многобройните функции за регулиране, ергономичните седалки с AGR сертификат могат да бъдат оптимално персонализирани за всеки водач, така че той или тя да се чувстват удобно и да не усещат дискомфорт дори след часове шофиране.

Няколко години по-късно следва нова премиера. През 2010 г. ванът Opel Meriva е първото превозно средство, което получи знак за одобрение на AGR. Ергономичната система на Meriva включва AGR седалки, вратите FlexDoors, които се отварят в противоположни посоки, променливата концепция за задни седалки FlexSpace и багажника за велосипеди FlexFix.

За всички форми и размери: Богат избор от различни AGR-сертифицирани седалки

Днес Opel предлага разнообразие от AGR седалки с избор на комфортни или по-спортно ориентирани контури в модели Astra, Crossland и Grandland. За да позволят на водача и пътника отпред да заемат удобна и ненатоварваща гърба позиция при всяко пътуване, седалките AGR предлагат 10 настройки за водача и шест за навигатора. Независимо от контура на седалката, множеството регулируеми параметри – много от които се управляват електрически на седалката на водача – включват диапазон на плъзгане, височина, наклон, наклон на облегалката, опора за бедрата, лумбална опора и ъгъл на възглавницата на седалката, както и отопление, подходящо за студения сезон.

Топ качество: Performance седалки в Grandland GSe и Astra GSe

Новите седалки GSe представят най-иновативните разработки в технологията за моделите на Opel. Облицовани с черна алкантара, стилните предни седалки в Grandland GSe, Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe се отличават с качеството и предлаганото от тях удобство на седене. Уникалната конструкция на седалките в моделите Astra GSe включва напълно интегрирани облегалки за глава. Друг привличащ вниманието детайл е отличителната сива ивица върху облегалката. Също така уникален детайл за GSe серията е шарката с шевове в основата на облегалката и върху възглавницата на седалката. Характерното жълто-черно лого GSe украсява облегалката на седалката.

Комфортът на шофьорските седалки AGR може да бъде допълнително подобрен – в зависимост от варианта на модела се предлага и вентилация, както и функция за запаметяване на настройките спрямо зададен профил на водача на автомобила. Удобство, за да не нагласяте седалката си всеки път, когато се качвате в него.