Обновено трасе за мотокроса в Благоевград – последен кръг от шампионата

Тази седмица на мотополигон „Зелендол” край Благоевград предстои финалният девети кръг на републиканския шампионат по мотокрос. Организаторите от Община Благоевград и местния клуб Еърмакс рейсинг вложиха много средства и труд в цялостното обновяване на мотополигона.
На днешната пресконференция в Пресклуб България присъства организаторът от страна на домакините Красимир Божурски, който сподели, че има изградена нова система за поливане, разширяване на трасето и нови елементи. Също така, елекрическо осветление за парка на състезателите, и ново място за времеизмерването. Пред журналистите своите очаквания споделиха и двамата братя Стефан и Виктор Нейчеви, които карат за местния клуб Еърмакс рейсинг в класовете МХ 1 и МХ2.
Интересна част от състезанието в Зелендол ще бъде и клас МХ50. Той е за деца на възраст между 5 и 9 години, които ще се състезават с 50-кубикови мотоциклети без скорости.  Това ще бъдат техните първи стъпки в официални мотокрос състезания. Подали са заявки 16 участника (14 момчета и 2 момичета). Последното състезание в тази кубатура организирано от БФ Мотоциклетизъм е било през 2002 г. От 2020 г. този клас отново ще бъде част от официалния Републикански шампионат по време на всички негови кръгове.
В клас МХ65 в топ три са почти разпределени медалите. Златото отива при Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ) с масивен актив от 385 т. Преднината му е 53 т. и успя да постигне тази шампионска титла във финалния си сезон за клас МХ65. В Благоевград ще го видим най-вероятно с 85-кубикова машина, с която ще кара догодина.  На второ място във временното класиране е Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ) – 322т. Трети е Дани Цанков (М6 Yamaha Рейсинг Тийм) с  Yamaha – 306т. Авансът от 16 точки може да помогне на Тошев да запази второто място.

При клас МХ85 Християн Георгиев (Пловдив Моторспорт, КТМ, 384 т.) завоюва златото още през октомври  в Айтос.

Той успешно защити шампионската си титла от 2018г. Втори в класирането е Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 318 т.) като през следващия сезон най-вероятно ще видим и двамата в клас МХ2, още по-вероятно с машини 125 куб. см.  Трети в класирането, във своята първа година за клас МХ85 е Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ, 285т.). Той няма право на грешка в Зелендол, ако желае да запази своята трета позиция за годината.
В клас МХ2 Джуниър (до 18 годишна възраст) Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг, Kawasaki, 367 т.) е отбелязал пълно присъствие на подиума от началото на сезона. Има 3 първи, 3 втори и 2 трети места и до последно ще се бори за титлата тази година. Необезпокояван на втората позиция се намира Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 330 т.). Разликата между него и Георгиев е 37 т.  и не е лесна за стопяване. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 280 т.) завършва топ три на джуниърите. Очаква се  участие на Николай Малинов (Мотоспорт Варна, КТМ), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли) и др.

В класирането при мъжете за МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 400 т.) спечели четвърта национална шампионска титла в този клас.


Това е 10-ата му в  мотокрос. Този сезон Майки е без загубен манш.  Втори и трети във временното класиране в момента са Жулиан Георгиев (311т.) и Алекс Димитров (285т.). Следват  Виктор Нейчев (245т.) и Димитър Грозданов (225т.) В този клас ще видим още и основния конкурент на Иванов – Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ).
За клас МХ1  ще видим завръщането на шампионската титла на българска земя. След три годишното и отсъствие и владеене от Адриан Радуца – 2018,2017 и 2018, сега тя е пак българска. Лидер е пилотът от НСА Моторспорт – Любомир Васев (Yamaha, 369т.). 27 точки след него, Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг) ще даде всичко от себе си за да спечели. И естествено де се бори за титлата. Трети при 450- кубиковите машини е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 312т.). В Зелендол очакваме и традиционното гръцко нашествие за този клас.

Николай Колев (СК Велико Търново, Honda, 336 т.) е новият лидер в клас МХ (22-39 годишни) и се очертава като шампион.


Трябват му два качествено завършени манша в Благоевград. Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 325 т.) не е възстановен след страшното си падане в Айтос и ще пропусне финалния кръг. Това ще даде шанс на Боян Янков (МК Олрите Добрич, Kawasaki, 299 т.) да се бори за среброто, а защо не и за златото.
Подобно на Иванов в клас МХ2, Мартин Тодоров (М6 Yamaha Рейсинг, Yamaha, 400т.) е напълнил с победи таблицата с временното класиране. Той е и шампион за 2019 г. и първа в клас МХ40. Атанас Петров (АИТ Рейсинг, КТМ, 311 т.) ще затвърди среброто, а само двойна победа на съотборника му Янко Зоков (Kawasaki, 263 т.) може да го измести от това място.
Зимното часово време повлия на програмата на Grand Prix Благоевград 2019. Съботната програма започва в 11:00 часа и ще завърши около 16:00 часа с  първия манш МХ/МХ40. В неделя е стандартна програма, в която официалното откриване е в 10:15 часа, след което са и 10-те състезателни манша (традиционните 9 плюс старта на МХ50).


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.