Нe (познатият) Енцо Ферари

Книгата  „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината”.
Споменаването на името Енцо Ферари буди благоговение в хората свързани с автомобилите, с Формула 1 по целия свят. Ferrari не е само марка автомобили. Ferrari е институция, особено в Италия. Това има означава, състезания, суперскорости, победи, титли, триумфи…
За Енцо Ферари, основателя на Ferrari S.p.A е писано много. Предимно от италианци или хора, които са били близо до него. Те са го боготворели,  хвалели, превъзнасяли. Като повечето биографи на известни личности.
Но от днес на пазара излиза нова биографична книга за Комендаторе, която гледа на личността Енцо Ферари от по-различна страна. В нея той е и познат, и непознат.
Книгата е озаглавена „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината”. Неин автор не е италианец, а американец – Брок Йейтс. Той се е срещал лично с Енцо Ферари само веднъж в края на лятото на 1975 г. Виждат се в Маранело, когато авторът е придружавал световния шампион Фил Хил. Американецът печели титла във Формула 1 с Ferrari през 1961 г.

Биографията, написана от Брок Йейтс е поглед от по-различна страна на Комендаторе.

Книгата изследва дълбоко сложната му личност. Разкрива и доста подробности от живота му. Едни, свързани с фанатичната му обсебеност от скоростта и жаждата му за победи. Други, свързани с работата му с фашистите на Мусолини. Трети, разкриваща доста истини за семейството и жените в живота му. Четвърти, разказващи за създаването на някои от най-популярните модели на марката. Пети, за противоречивите отношения на Ферари с прочути пилоти. Сред тях са митичният Тацио Нуволари, легендарните Алберто Аскари, Джон Съртис и Ники Лауда, магнетичния Жил Вилньов….

Не можем да изброим всичко. Книгата трябва да се прочете!

Тя не е насочена само към мъжете, към почитателите на автомобилния спорт. Тя е за всички, които биха се впечатлили от една от най-интересните и известни личности на 20 век, свързани с бизнеса и спорта.
Книгата е на издателство Locus. Това е първата биография с автомобилна насоченост в поредицата на компанията, наречена „via sine fine”.  Това ще бъдат биографии на известни личности и спортисти. Книгата излиза, когато се навършват 90 години след създаването на Scuderia Ferrari.

Днес биографията на Енцо Ферари бе представена на специално събитие с подкрепата на Shell България. Търговският директор на Shell България Мила Петрова отбеляза дългогодишното сътрудничество с Ferrari. То датира от създаването на компанията от Маранело, с малко прекъсване до наши дни.
Консултант на българското издание на книгата е Иван Тенчев, главен редактор на списание ClubS1 и телевизионен коментатор на  Формула 1.