NASCAR: Доминираща победа на Байрън на COTA

Пилотът на Hendrick Motorsports Уилям Байрън се направи стабилно и устремно каране, за да спечели победата в NASCAR Cup в Остин. Той триумфира на първата обикновена писта от сериите – Circuit of The Americas (COTA). На финала преднината му беше по-малко от секунда. Той обаче доминираше над останалите когато трябваше.

След победата си в откриването на сезона в Дейтона 500, 26-годишният роден в Шарлът пилот, става първият, който печели повече от едно състезание този сезон. Това е неговата 12-та победа в кариерата на NASCAR Cup и дава на неговия отбор Hendrick Motorsports най-добрата 28-а победа за всички времена на NASCAR пътни писти.

На моменти лидерството на Байрън изглеждаше лесно, държейки преднина от почти три секунди. 10 обиколки преди края обаче, пилотът с № 24 Hendrick Motorsports Chevrolet наистина трябваше да отблъсне налитащият Кристофър Бел. Той компенсира четири позиции в тези затварящи обиколки и притисна  Байрън. Този натиск се изрази в 0,692 секунди разлика на финала на пистата с 20 завоя и дължина 5,49 км.

Бел, пилот на №20 на Joe Gibbs Racing Toyota, който спечели във Финикс този сезон, призна, че всичко се е свеждало до добра битка между добри отбори и талантливи пилоти. Той дебнеше Байрън за грешки, но лидерът в състезанието не направи такива.

Точно зад двамата беше 21-годишният съотборник на Бел от JGR Тай Гибс, който има звезден втори сезон в NASCAR’ Cup. Гибс беше в топ пет през по-голямата част от деня и караше втори след Байрон, докато Бел не го задмина само две обиколки преди края. Усилието за третото място бележи неговото пето класиране в топ 10 в шестте състезания за сезона.

Всъщност, това класиране изведе Гибс на второ място в класирането на шампионата на NASCAR Cup, само на пет точки зад своя съотборник Мартин Труекс – джуниър. Съотборникът на Байрон  – Алекс Боуман завърши четвърти, следван от Тайлър Редик от 23XI Racing, победител в COTA за 2023 г.

За разлика от състезанията от предишния ден на COTA на другите две национални серии на NASCAR, състезанието в неделя имаше само два жълти флага. Това беше чисто състезание, което все още включваше седем лидери и 11 смени на водещи позиции. Но Байрън водеше доминиращо в 42 от 68-те обиколки.

Един от най-добрите шосейни състезатели в спорта, Ей Джей Алмендингър завърши шести, следван от победителя в COTA за 2022 г., Рос Частейн. Крис Бушер, Кайл Буш и Труекс допълват топ 10.

Серията NASCAR Cup се премества в следващата седмица в Ричмънд за състезанието Toyota Owners 400.