NASCAR: Дени Хамлин открадна победата в Ричмънд в продълженията в нощта на Великден

Пилотът с № 11 Дени Хамлин от екипа на Joe Gibbs Racing спря в бокса на съединител, за да излезе като лидер. След това успя да задържи предимството в двете обиколки на продълженията, за да спечели победата на Toyota Owners 400 в Ричмънд,  неговата родна писта. Историята се свързва със завъртането на Кайл Ларсън, което наложи продължения на състезанието Ричмънд.

Това беше 53-ата победа на Хамлин в кариерата му в сериите NASCAR Cup, втора за сезона и пета на овала от 0,75 мили в Ричмънд. Злика му от Джоуи Логано от Team Penske беше 0,269 секунди. Това дойде за сметка на съотборника му в JGR Мартин Труекс-младши, който завърши четвърти, въпреки че доминираше в 228 от 407 обиколки на състезанието.

Хамлин водеше само 17 обиколки. Той каза: „Това със сигурност беше отборна победа. Всеки един от екипа свърши страхотна работа. Те го постигат с упоритост през цялата година. Усещането е страхотно, когато влезеш и имаш такъв екип в бокса.“

Това беше разочароващ край за Труекс, който беше начело 54 последователни обиколки със своята Toyota № 19 JGR, когато флагът за предупреждение се появи само с две оставащи обиколки. На последвалия пит-стоп Хамлин го победи извън пит-роуда и Труекс не успя да си върне лидерството в последните два тура. Той дори беше изпреварен от Логано за второ място и Кайл Ларсън за трето.

Малката утеха на Труекс е, че той все още държи лидерството в шампионата с 14 точки пред Ларсън, за който краят на надпреварата бе доста натоварен. Контактът между Ларсън от Hendrick Motorsports и Буба Уолъс от 23XI Racing, изкара последния жълт флаг, за да форсира първият период за продължение за състезание от NASCAR Cup този сезон.

Ларсън все пак успя да излезе на четвърто място на питстопа и да се бори за победата, въпреки че той и Труекс удариха врати те си в последните обиколки, борейки се за позиция.

Съотборникът на Ларсън от Hendrick Motorsports и титуляр от първа линия – Чейс Елиът завърши пети. Кристофър Бел от Joe Gibbs Racing, Уилям Байрон от Hendrick Motorsports, съотборниците от RFK Racing Брад Кеселовски и Крис Бюшър и Тайлър Редик от 23XI Racing завършиха топ 10.

Джош Бери от Stewart-Haas Racing завърши 11-ти, след като бе в топ 10 през по-голямата част от вечерта. Уолъс, който също беше топ 10 през по-голямата част от състезанието, завърши 13-ти след късния контакт с Ларсън и бавно спиране в бокса преди продълженията.

Трябва да се отбележи, че след като пистата е все още влажна от следобедния дъжд, състезанието започна с гуми за мокро време. От NASCAR обявиха предупреждение в обиколка 30, като накара колите да преминат в бокса за задължителна смяна на състезателни сликове. И автомобилите се върнаха на пистата в реда, в който са се движили по време на предупреждението. Използването на гуми за мокро време позволи надпреварата да започне само с няколко минути закъснение.

NASCAR Cup Series преминава към друго предизвикателство за къси писти на 7 април на Мартинсвил Спидуей. Ларсън ще защитава победата в състезанието.

Снимки NASCAR