Над 100 състезатели от 6 държави ще участват на мотокроса в Троян

Традиционно троянският есенен кръг бе през първия или втория уикенд на октомври, но тази година, поради изобилието от спортни и не толкова спортни прояви в началото на месеца, неговото организиране бе прехвърлено за септември. Поради специфичната троянска почва, основен продукт за световноизвестната от хилядолетия троянска керамика, състезанията в Троян, маркирани като „дъждовни“ от метеоролозите, се превръщат в едно състезание на духа, волята, издръжливостта и техническата подготовка на състезателите. Както обикновено, домакините са се постарали трасето и прилежащата му инфраструктура да бъдат гостоприемни както за състезателите, така и за публиката, независимо от атмосферните влияния и капризи на природата.
След 7-ия кръг на източно-европейския шампионат по мотокрос, който беше на мотополигон „Ридо“ в Самоков, където Кристиян Иванов (КТМ, 207 т.) отбеляза двойна победа, в Троян заявка за участие са подали двамата молдовски аса – Игор Чухарчук (КТМ) и Николай Тимуш (КТМ). Това е гаранция за интересно състезание при най-малките. Сега пред Димитър Грозданов (КТМ, 178 т) и гръцкия му колега Антиониос Сагмалис (КТМ, 165 т.), стои трудната задача да се задържат в топ 3 при 65-кубиковите, след добрите представяния и на други двама българи – Ерай Хасан (КТМ) и Християн Даков (КТМ).
Само 22 т. е авансът на лидера при 85-кубиковите машини – Хакан Халми (КТМ, 224 т.) пред останалите му български колеги, в този наистина доминиран от нашите състезатели клас. Момчил Иванов (КТМ, 208 т), Алекс Димитров (КТМ, 169 т.) и Жулиан Георгиев (КТМ, 135 т) са готови и нащрек, за всяка слабост от страна на Хакан, но всъщност именно това преследване в класа на което сме свидетели през годината поставя една сериозна летва пред всички останали претенденти, които се борят за подиум и за медали в края на сезона.
За Майкъл Иванов (КТМ), домакинството на „родното“ му трасе винаги е изпълнено с много емоционално напрежение и състезателна лекота, защото младият троянец винаги е целял да зарадва с победа своите многобройни фенове. Естествено, за неговите конкуренти, победа над Иванов в Троян пък е една желана цел, макар и очевидно, не лесна за постигане. Въпреки това, лидерът в клас МХ2 Кристиян Ангелов (Yamaha) и лидера в клас МХ2 Junior – Любомир Васев (Yamaha) ще търсят правилната траектория към подиума в компанията на Георги Георгиев (Suzuki), който отбеляза два подиума от два старта през последните две седмици, Йонут и Вирджил Корбеа (КТМ), двамата румънски братяq които понякога образуват „нерви“ на по-спокойните състезатели, разбира се Йоргос Арванитис, чийто неуспех в Самоков, няма да сломи духа му.
В клас МХ1 ще има една от най-интересните борби през 2014 г. между Николай Йовчев (Honda), лидерът в класирането Адриан Радуца (КТМ) от Румъния, Тодор Тотев (Honda) и Християн Илиовски (Honda), който вече се е възстановил напълно от контузия и ще се бори за позиция в топ три в класа си. Изобщо не са за подценяване и троянецът Калоян Илиев (Yamaha) и младокът в клас МХ1 – Денислав Ангелов (КТМ) които ще атакуват подиума при всяка отворила им се възможност на трасето в Троян.
За клас МХ много неща могат да бъдат казани и пак няма да бъдат достатъчни, но едно е повече от ясно – пилотите са мотивирани „до дупка“ и никой няма да пусне аванс на някой от конкурентите си в преследването на титлата в този клас. Юлиян Райчев (Kawasaki, 256 т.), Теодор Гигов (Kawasaki, 237 т.) и Веселин Малинов (Yamaha, 214 т.) съставляват челната тройка в момента. След тях обаче, оранжевата сила на Атанас Петров (КТМ, 178т.) и острието на Тони Цветков (Yamaha, 136 т.) ще търсят пролука и място на подиума, като над всички обаче лежи сянката на Мартин Тодоров, който може да попари, амбициите на по-горе изброените.
На днешната пресконференция попитаха председателя на БФМ Богдан Николов дали ще бъдат правени промени на трасето в града през следващата година. Той отговори: „Първо трябва да видим дали изобщо ще има федерация по мотоциклетизъм и тогава ще говорим за състезателен календар, трасета и т.н. Имаме планове за обновяване не само на трасето в Троян, но по-важното е да разберем дали нас ще ни има като федерация.“

 


One thought on “Над 100 състезатели от 6 държави ще участват на мотокроса в Троян

  • 10.01.2021 в 8:50
    Permalink

    I’m also commenting to let you be aware of of the brilliant discovery my child encountered checking the blog. She came to understand a lot of details, including how it is like to have a marvelous coaching character to get certain people completely comprehend a variety of complex issues. You actually did more than her desires. I appreciate you for coming up with such essential, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Janet.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.